In sedinta de joi, piata a fost verde, cele mai insemnate cresteri fiind observate la cotatia aurului, care s-a apreciat in medie cu 3% pentru scadentele disponibile. Pe piata internationala, uncia de aur a fost cotata la 1.361 dolari pe uncie. Pe piata futures de la Sibiu pentru simbolul SIBGOLD decembrie 2010 pretul a fost negociat la 1.376,1 dolari pe uncie cu 40 dolari mai mult pentru o unice de aur. Pentru scadenta februarie 2011 investitorii au estimat un curs de 1.378,8 dolari pe uncie.

Cumparatorii au revenit in forta pe piata derivatului ce are ca activ suport actiunile SIF Oltenia astfel ca, inca de la debutul sedintei de tranzactionare se observau variatii pozitive pe toate cele patru scadente disponibile la Sibex, respectiv decembrie 2010, martie 2011, iunie 2011 si septembrie 2011.

Cel mai lichid produs al Sibex, derivatul ce urmareste evolutia indicelui Dow Jones Industrial Average, a inregistrat astazi o evolutie puternic ascendenta, in concordanta cu evolutia pietelor americane. Anuntul asteptat al Fed privind injectarea lunara in economia americana a unei sume de 75 de miliarde dolari pana la jumatatea anului viitor a impulsionat optimismul investitorilor si a dus cotatia indicelui cu scadenta decembrie, tranzactionat pe piata de la Sibiu, pana la o valoare de 11348 puncte, ce echivaleaza cu o crestere de 2.14% fata de inchiderea din sedinta precedenta. Contractul DEDJIA a crescut si pentru scadentele martie si iunie 2011 cu valori de 214, respectiv 174 de puncte.

Contractul futures ce urmareste evolutia cursului Euro/Leu a avut o evolutie descendenta, leul cunoscand o depreciere la orele amiezii, pentru ca ulterior cursul sa scada pana valoarea de 4,3000 lei pentru un euro. Intarirea leului este, astfel de 0,9 bani sau 0,23%.

Pe piata spot de la Sibiu, s-au tranzactionat 9.000 titluri SBX la pretul de 1,46 lei/actiune.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a derulat o majorare de capital de la 22,6 milioane lei la 33,5 milioane lei, prin emisiunea unui numar de 11 milioane actiuni noi cu o valoare nominala de 1 leu/actiune, in schimbul aportului in numerar al actionarilor.

"Majorarea de capital social a fost un succes, ceea ce dovedeste increderea actionarilor in Bursa de la Sibex, in viitorul si in activitatile care le intreprinde", a declarat presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta. Procentul de subscriere a fost de 95,79%, foarte aproape de ceea ce s-a asteptat.

Valoarea tranzactiilor pe piata Sibex, la ora 17.30 era de aproximativ 35 milioane lei, volumul contractual aferent fiind de 4.188 contracte futures si options.