Indicii bursieri europeni au inregistrat cresteri puternice astazi, dupa ce Banca Centrala Europeana a hotarat sa mentina cel putin pana la sfarsitul primului trimestru al lui 2011 imprumuturile nelimitate acordate bancilor europene la o saptamana, o luna si trei luni.

Obligatiunile de stat spaniole si portugheze au crescut, presedintele BCE, Jean Claude Trichet, declarand in cadrul conferintei de presa de astazi ca programul BCE de cumparare de obligatiuni de stat se afla in derulare.

Efectul declaratiilor asupra monedei Euro a fost unul puternic. Dupa o scadere initiala a Euro fata de dolarul american, cotatia EURUSD s-a intarit, ajungand in preajma nivelului de 1,32. BCE a decis astazi mentinerea ratei dobanzii cheie la 1%. PIB-ul zonei Euro a crescut in trimestrul al treilea cu 0,4%, atat cat estimau analistii.

Piata de capital si-a continuat cresterea dupa ce datele macroeconomice din SUA au aratat ca numarul persoanelor ce primesc ajutor de somaj a scazut la minimul ultimilor doi ani, iar numarul locuintelor in curs de vanzare a crescut in mod neasteptat.