Pretul cuprului a atins pentru prima oara nivelul record de 10.000 de dolari pe tona
Cursul pentru o tona de cupru livrat la trei luni a atins nivelul de 10.000 de dolari in aceasta dimineata, dupa care a cedat din nou teren.
Analistii spun ca piata a fost impulsionata de recastigarea optimismului asupra relansarii economice mondiale, dupa publicarea datelor pozitive legate de activitatea industriala in Zona Euro, SUA si China, cel mai mai mare consumator de cupru din lume.
Cresterea mondiala de cupru ar urma sa se majoreze cu 5,2% in 2011 si cu 4,2% in 2012, potrivit estimarilor Comisiei chiliene pentru cupru (Cochilco).
In primele zece luni ale anului 2010, productia a ramas practic neschimbata, in conditiile in care consumul mondial a crescut cu 7,5%, potrivit Grupului international de studiu asupra cuprului (ICSG), care evalueaza la 400.000 de tone deficitul de productie.
Ciclonul Yasi, care a lovit joi nord-estul Australiei, a crescut si mai mult presiunea asupra preturilor, in conditiile in care gigantul minier Xstrata a evacuat cel mai mare complex de exploatare a cuprului din tara, noteaza Ian O'Sullivan, analist la societatea financiara Spread Co.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Daca ne-am fi gandit la legea entropiei ar fi trebuit sa ne dam seama ca inmultindu-ne exponential la nesfarsit (gratie economiei idioate capitaliste care cere crestere perpetua) nu ne va lua prea mult timp pana la colaps. Si noi asta traim acum : colaps.
Iar cresterea economica perpetua nu e "ceruta" de capitalism, ci de natura umana. Cu totii ne dorim sa stam intr-o casa cat mai confortabila, sa avem o masina cat mai buna, sa mancam fripturi, nu paine cu fasole etc. Pentru asta muncim mai mult, castigam mai mult, cumparam mai mult, PIB-ul creste. E normal, e in firea lucrurilor.
Si nu e nici un colaps. Pretul marit al unei resurse va duce la dezvoltarea de tehnologii alternative sau mai economice, cat si la o rata mai mare a reciclarii (care acum e putin rentabila). Lumea merge inainte.
Cresterea nu este chiar atat de normala si fireasca. Gandeste-te ca in biologie ceva care creste fara sens si fara oprire se cheama cancer.
Nu cred in viata de dincolo si mai stiu ca timpul nostru pe planeta asta e limitat, se va stinge soarele candva.
Stirea asta despre asta este: oamenii au consumat stupid cuprul. Bine, cuprul il reciclezi, il topesti , nu este o tragedie extraordinar de mare, dar ce te faci cand nu vei mai avea energia cu care sa topesti cuprul? Ce te faci cand nu mai ai petrol? Cand incep sa scada rezervele de gaze naturale? Cand combustibilul nuclear nu mai este? Cand carbunele este folosit complet?