Pietele europene au inceput saptamana cu evolutii in majoritate negative, alimentate de asteptarile investitorilor privind repercursiunile economice ale efectelor cutremurului inregistrat in Japonia la sfarsitul saptamanii trecute.

Sectorul companiilor de asigurare si reasigurare a inregistrat astazi a doua sesiune consecutiva de corectii severe, indicele Stoxx 600 Insurance coborand cu 2.06% fata de nivelul de la finalul saptamanii trecute dupa ce in sesiunea de vineri inregistrase o scadere de 2.2%.

Estimarile preliminare ale companiei AIR Worldwide, specializata in simularea efectelor catastrofelor naturale, indica un nivel al platilor de asigurare si reasigurare cuprins intre 15 si 34 de miliarde de dolari, excluzand pagubele produse de valul de tsunami care a urmat cutremurului.

Sectorul de utilitati european a suferit la randul sau o scadere importanta, indicele Stoxx 600 Utilities coborand cu 2.09% dupa ce exploziile de la reactoarele centralei nucleare de la Fukushima au condus la o serie de propuneri de reevaluare a reglementarilor sectorului energiei nucleare, cu efecte negative asupra principalelor companii, precum E.ON AG si RWE AG.

Agentia Fitch a reafirmat rating-ul AAA al datoriei publice a Marii Britanii, in urma masurilor de restrangere bugetara ale autoritatilor si a scaderii riscurilor din sectorul bancar.