Cel mai important eveniment al debutului de saptamana a fost lansarea la tranzactionare a contractului futures pe petrol, iar pana la ora 17:15 investitorii au incheiat zece contracte. Pretul unui baril de petrol a fost estimat la 104,9 dolari de investitorii sibieni.

"Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractului futures DEOIL_LSC este ca ofera investitorilor autohtoni oportunitatea de a specula, in premiera, evolutia pretului petrolului, in lei. Dat fiind acest fapt si tinand cont ca piata mondiala a petrolului este una in continua expansiune, este de asteptat ca noul contract sa se impuna in preferintele investitorilor", a declarat un broker.

Pe segmentul financiar, evolutia cotatiilor derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia de la inceputul saptamanii a fost una pozitiva, corelandu-se cu directia actiunii SIF Oltenia de pe piata suport. Culoarul de pret dintre minimul si maximul zilei nu a fost foarte larg, dar speculatorii au fost, chiar si asa, destul de prezenti pe piata, transferand, pana la ora 17:15 echivalentul a peste 2,9 milioane de actiuni ale emitentului. Scadenta la trei luni a fost cea mai lichida, participantii estimand, la ora mentionata, o crestere de 1,23% a pretului DESIF5. Pentru scadentele septembrie si decembrie de anul curent se observau volume reduse, preturile avand, la aceeasi ora, tot o evolutie pe crestere, conform castigurilor de 2,03 si 2,14%. In raport cu prima scadenta de anul viitor cotatia DESIF5 se aprecia cu 0,28%.

In sectorul indicilor, cotatiile futures ale Dow Jones au crescut, in conditiile in care indicii burselor din Marea Britanie, Franta si Italia s-au aflat pe plus iar cotatia futures a indicelui DJIA s-a apreciat pe piata la termen americana. In SUA a fost publicat nivelul indicatorului lunar Personal Spending. Acest indicator a crescut in februarie cu 0.7%, estimarile specialistilor fiind o crestere de 0.6%. Pe piata Sibex la ora 17:15, indicele DJIA crestea modest cu 27 puncte pe scadenta iunie. Pe scadenta decembrie indicele inregistra la aceeasi ora o crestere de 20 puncte.

Pe piata valutelor, dupa ce saptamana trecuta leul a avut o evolutie entuziasmata fata de euro, debutul acestei saptamani a fost unul favorabil monedei unice care a recuperat din terenul pierdut. BNR a afisat un curs oficial de 4,1085 lei, moneda europeana revenind peste pragul de 4,1 lei. La Sibex cotatia euro pentru iunie crestea cu 2,85 bani iar pentru septembrie cu 1,5 bani.

In ceea ce priveste aurul, metalul pretios scadea pe piata sibiana cu 14,9 dolari pe scadenta aprilie si cu 11,8 pe scadenta iunie. Cotatia aurului a scazut pentru a treia zi la New York, unii investitori trecand la marcarea castigurilor, profitand astfel de pe urma aprecierii spectaculoase a metalului galben pana la un nivel record.

Per total, pe toate pietele pe care s-au efectuat tranzactii, volumul Sibex de la ora 17:15 era de 3300 de contracte cu o valoare de 8,2 milioane de lei.