Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat miercuri plata unui dividend brut de 0,03141 lei pe actiune din profitul obtinut in 2010, adica dividendul propus de Ministerul Finantelor, respingand propunerea administratorului Fodului, Franklin Templeton, de 0,01569 lei dividend brut. Statul urmeaza astfel sa primeasca 432,77 milioane de lei fata de 216,18 milioane de lei cat echivala propunerea administratorului Franklin Templeton.

Fondul Propietatea anuntase in data de 13 aprilie ca un "actionar ce detine mai mult de 5% din capitalul social" a cerut majorarea valorii dividendelor, insa la solicitarea CNVM a aratat ca acesta este Ministerul de Finante.

120 milioane lei pentru rascumpararea de actiuni

Reprezentantii FP au mai anuntat miercuri ca Fondul are la dispozitie circa 120 milioane de lei pentru rascumpararea de actiuni proprii de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a precizat ca procedurile necesare pentru inceperea programului de rascumparare de actiuni sunt aproape de final, insa el nu a vrut sa dea detalii cu privire la momentul in care va incepe efectiv programul.

"Nu am rascumparat actiuni pana in prezent pentru ca am avut de rezolvat o serie de aspecte de reglementare si de incheierea contractului cu brokerul prin care vom face rascumpararile. Rezervele pe care le avem, de 120 milioane de lei, nu sunt foarte mari, asa ca vrem sa folosim aceasta suma cat mai bine cu putinta si in interesul actionarilor", a spus Greg Konieczny.

FP va prezenta actionarilor o propunere privind a doua listare in iunie 2011

In ceea ce priveste listarea pe o bursa straina a Fondului Proprietatea, Konieczny a precizat ca administratorul FP va inainta actionarilor o recomandare in luna iunie 2011. Potentialele destinatii pentru listarea secundara sunt Londra, Varsovia sau Viena.

"In acest moment analizam potentialele beneficii ale unei listari secundare a Fondului Proprietatea pe o alta bursa de valori. O a doua varianta ar putea fi o listare tehnica, adica a plasa actiunile acolo", a spus el.

In sedinta de miercuri a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a fost aprobata si noua structura a Consiliului Reprezentantilor, din care fac parte doi membri noi, Doru Petru Dudas si Simion-Dorin Rudu, recomandati de Ministerul Finantelor Publice. Din structura Consiliului reprezentantilor mai fac parte Bogdan Dragoi, Cristian Busu (ambii recomandati de MFP) si Sorin Mandrutescu (recomandat de Wood&Co).

Statul detine prin Ministerul Finantelor 36,79% din titlurile Fondului Proprietatea.