Ultima zi a saptamanii a fost dominata de reactia investitorilor la speculatiile publicate de revista germana Der Spiegel privind posibilitatea ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara europeana.

Conform informatiilor publicate, ministrii de finante europeni ar fi convocat o reuniune de urgenta in urma unei declaratii a oficialitatilor elene privind intentia de reintroducere a monedei proprii.

Conform unor surse guvernamentale citate de Bloomberg, oficialitatile financiare europene au avut astazi o intalnire neprogramata in Luxemburg, cu intentia de a discuta variantele posibile pentru abordarea problemei costurilor de finantare in crestere ale Greciei, ceea ce da credibilitate speculatiilor privind o iminenta restructurare a datoriei publice elene.

Atat Grecia cat si purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel au infirmat categoric existenta unei alternative de iesire din zona euro.

Speculatiile au afectat insa puternic evolutia monedei europene, aceasta suferind cea mai mare scadere zilnica in fata dolarului american din ultimul an si pierzand teren fata de toate principalele monede de pe piata forex.