In ultima sedinta din saptamana 16-20 mai, participantii de pe piata Sibex au avut parte de evolutii in ambele sensuri, in functie de segmentul pe care au tranzactionat. Derivatul pe indicele Dow Jones a evoluat pe plus in majoritatea timpului, in timp ce cotatiile DESIF5 au suferit corectii.

In prima parte a zilei lichiditatea a fost ceva mai redusa comparativ cu celelalte sedinte ale saptamanii pentru ca apoi, dupa ora 16:30, tranzactiile sa se intensifice. La ora 17:15 se observau 3600 contracte cu o valoare de 37,5 milioane lei. De-a lungul intregii saptamani au fost realizate peste 23.000 de contracte cu o valoare ce a depasit 200 milioane lei.

Cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibiu au deschis ziua pe plus si s-au mentinut verzi in cea mai mare parte a timpului. Cu toate acestea, semnele de scadere date de futures-ul din SUA si deschiderea pe minus a Dow Jones la NYSE au impins in jos si cotatiile futures de la Sibex.

Tendinta descendenta din America s-a datorat faptului ca Gap Inc si alti retaileri au scazut, ca urmare a semnelor ca, cererea consumatorilor slabeste. Derivatul pe cel mai urmarit indice din lume s-a mentinut si vineri cel mai lichid produs de la Sibex cu 2400 contracte incheiate pana la ora 17:15. Pe scadenta scurta (iunie) pretul futures al Dow Jones s-a mentinut verde pana in jurul orei 16:45 dupa care influenta de peste ocean si-a spus cuvantul, cotatia intrand pe minus. Astfel, la ora 17:15 DEDJIA_RON iunie scadea cu 41 de puncte.

Pe scadentele septembrie 2011 si martie 2012 cotatia se mentinea, la aceeasi ora, usor pe plus, avansand cu cate 15 si 11 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru toata saptamana a fost de peste 13.000 de contracte, adica in jurul a 57% din volumul total de la bursa sibiana.

Pe segmentul financiar, investitorii au tranzactionat pe termen scurt si mediu, investitorii mizand pe scaderi. Scaderile DESIF5 s-au accentuat dupa deschiderea Bursei din SUA.

Astfel, pe scadenta iunie, care a atras cea mai mare parte din volumul total al DESIF5, cotatia pierdea 1,65%. Pe septembrie corectia se situa la 1,87% iar pe decembrie la 1,81%. Numarul contractelor DESIF5 incheiate vineri pana la ora 17:15 era de peste 700 in timp ce pe intreaga saptamana se situa la 5700.

Pe segmentul derivatelor valutare, interesul investitorilor s-a mentinut la nivel bun raportat la contractul pe paritatea EUR/USD denominata in lei, care castiga din ce in ce mai mult teren. "Jucatorii" au incheiat pana la ora 17:15 un numar de 325 de contracte, mizand pe deprecierea euro cu 0,64% fata de dolar.

Pe pietele externe euro s-a diminuat fata de moneda americana, in conditiile in care Banca Centrala a Germaniei a spus ca crestea celei mai economii din zona Euro probabil va incetini, determinand traderii sa reduca pariurile ca Banca Centrala Europeana va majora ratele dobanzilor. In cele cinci sedinte din perioada 16-20 mai numarul contractelor EUR/USD_RON s-a ridicat la circa 1500.

In piata aurului, uncia s-a apreciat de-a lungul sedintei, cresterea reducandu-se dupa pranz catre minimele zilei. Astfel, la ora 17:15 cotatia metalului pretios mai avansa doar cu 1,1 USD pe scadenta iunie. Numarul contractelor se situa la peste 100 iar in toata saptamana s-a apropiat de 600. Analistii din SUA estimau ca aurul ar putea avansa pe piata de la New-York, speculatiile ca FED nu va inaspri curand politica monetara dand imbold cereri de metal galben.

S-a mai remarcat si piata derivatelor petroliere unde speculatorii au estimat scaderea cotatiei barilului de petrol de tip Light Sweet Crude sub 100 de dolari. Mai exact cotatia se afla la 99,95 USD, numarul contractelor fiind de 65.