Pietele europene au inceput saptamana cu scaderi importante, iar moneda europeana a coborat fata de principalii parteneri comerciali in urma stirilor economice si politice nefavorabile din ultimele zile. Agentia Standard & Poor's a revizuit vineri dupa inchiderea pietelor perspectiva de evolutie a rating-ului datoriei publice a Italiei la negativ de la neutru, citand ritmul scazut de crestere economica si lipsa optiunilor de reducere a nivelului de indatorare.

Ca raspuns, oficialitatile italiene au declarat ca vor "intensifica" reformele structurale din economie si vor promova masuri pentru echilibrarea bugetului in urmatorii trei ani. Partidul socialist al primului ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a suferit la sfarsitul saptamanii trecute cea mai severa infrangere electorala din ultimii 30 de ani in alegerile locale, obtinand doar 28% din voturi fata de cele 38% castigate de opozitie.

Schimbarea puterii politice in Spania ar putea aduce semne de intrebare asupra abilitatii oficialitatilor de reducere a deficitului bugetar. Indicii publicati de Markit Economics pentru sectoarele de productie si servicii din zona euro au indicat incetiniri mai marei decat estimarile ale ritmului de crestere in luna mai. Indicele de productie a coborat pana la 54.8 fata de 58 in aprilie, iar cel al serviciilor a scazut la 55.4 fata de 56.7.