In penultima sedinta a saptamanii, investitorii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul unei tendinte descendente a cotatiilor futures ale Dow Jones, SIF5 Oltenia si aur, in timp ce pentru paritatea euro/dolar s-a mizat in continuare pe aprecierea monedei europene. Dupa volumul foarte ridicat de miercuri, intensitatea la tranzactionare s-a mai redus, observandu-se 5.600 de contracte la ora 17:30, cu o valoare de aproape 60 milioane de lei.

Cel mai interesant aspect al sedintei a fost ingustarea puternica a diferentelor dintre cotatiile de la vanzare si cumparare (spread) pentru contractele pe aur, euro/dolar si Dow Jones.

Investitorii autohtoni interesati de tranzactionarea aurului au avut oportunitatea de a specula evolutia pretului metalului pretios la diferente extrem de mici de pret intre cerere si oferta. Pentru aur, diferenta dintre cotatiile de la vanzare si cumparare s-a ingustat pe parcursul sedintei pana la 0,20 dolari, investitorii reactionand prompt si incheind 167 de contracte (1.670 de uncii de aur), pana la ora 17:30. Pretul metalului galben se deprecia, la ora mentionata cu 14 dolari pe scadenta iunie, dar crestea cu 12 dolari pe august. Pe pietele externe, analistii considerau ca aurul poate creste, pe fondul datelor care arata o incetinire a revenirii economiei, cumulate cu problemele datoriei Greciei.

Cel mai tranzactionat produs a fost DEDJIA_RON, cu 2.341 de contacte incheiate pana la ora mentionata. Si pe acest simbol, jucatorii au tranzactionat la un spread redus, care a ajuns pana la 3 puncte pe termen scurt. Preturile au continuat sa scada, dupa ce miercuri cel mai urmarit indice de pe glob s-a depreciat abrupt la NYSE. Scaderile s-au inregistrat in contextul in care agentia de rating Moody's a decis din nou reducerea ratingului datoriilor Greciei de la "B1" la "Caa1", considerat unul "speculativ extrem". Acest nivel este unul mai scazut chiar decat cel din Muntenegru, indicand ca "tara poate esua in incercarea de a-si stabiliza datoriile". La Sibex, cotatia Dow Jones pierdea 148 de puncte pe scadenta iunie si 157 pe septembrie. Scaderi de 175 si 230 puncte se observau si pe decembrie 2010 respectiv martie 2011.

Paritatea EUR/USD a fost un alt produs care a beneficiat de o ingustare puternica a spread-urilor, diferenta dintre vanzare si cumparare fiind de doar 2 puncte. Ca urmare, volumul pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, s-a mentinut ridicat, pana la ora 17:30 fiind incheiate 1.529 de contracte. Pe termen scurt (iunie) euro continua sa castige usor teren in fata dolarului, apreciindu-se cu 0,10%, pana la nivelul de 1,44450.

O cota importanta din rulajul zilei a revenit derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia. Pana la ora 17:30, numarul contractelor pe acest produs era de 1.342, observandu-se scaderi pe toate scadentele, directie corelata cu pretul suport. La Sibex, pretul DESIF5 iunie cobora, la ora 17:30, cu 0,85%. Pe septembrie, scaderea era de 1,21%, iar pentru decembrie de 1,94%.

Pe piata spot, au fost tranzactionate 240.000 de actiuni Sibex, la un pret de 1,59 lei/titlu, in stationare.