La Bursa din Sibiu, in cea de a doua sedinta a saptamanii, participantii au tranzactionat pe fondul unor evolutii mixte ale cotatiilor, fara ca ritmul tranzactiilor sa fie unul ridicat. Culoarele de pret dintre minimele si maximele zilei au fost mai degraba reduse, astfel ca, desi diferentele dintre cele mai bune cotatii introduse la vanzare si cumparare au ramas mici, acest fapt nu s-a mai reflectat in lichiditatea pietei. La ora 17:15, numarul contractelor incheiate era de aproape 3.000, cu o valoare de 27,3 milioane de lei, detectandu-se din nou o crestere a numarului de contracte dupa deschiderea NYSE.

Motorul pietei a fost sectorul derivatelor pe indici. Cotatia futures de la Sibex a Dow Jones a fluctuat in ambele sensuri. Investitorii au tranzactionat in contextul in care pietele de actiuni au dat semne de revenire, indicii reprezentativi din Franta, Germania si Anglia apreciindu-se, dupa ce luni pe Wall-Street vanzatorii au fost la putere. Preturile futures din SUA indicau o deschidere pe plus la NYSE, in asteptarea discursului presedintelui FED, Ben Bernanke, care vine exact dupa o serie de stiri economice slabe, existand speculatii ca Banca Centrala Americana ar putea mentine politica monetara foarte relaxata pentru mai mult timp decat s-a crezut initial. La Sibex, aprecierile Dow Jones inainte de deschiderea bursei americane erau modeste, si desi aceasta a deschis pe plus, cotatiile Dow Jones au continuat sa fluctueze nehotarat. Astfel, la ora 17:15 cotatia Dow Jones pentru iunie castiga 9 puncte in timp ce pentru septembrie scadea cu 14 puncte. Pentru scadenta din iarna (decembrie) indicele american castiga 8 puncte. Numarul total al contractelor DEDJIA_RON era de peste 1.500.

Pe piata derivatelor valutare, perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, a atras aproape 200 de contracte incheiate pana la ora 17:15. Euro a continuat sa castige teren in fata dolarului, cotatia urcand cu 0,40% pentru scadenta septembrie. Pe plan extern euro s-a apreciat atingand cel mai inalt nivel din ultima luna fata de dolar, in conditiile in care banca centrala europeana a semnalizat, prin vocea presedintelui Jean-Claude Trichet, derularea unor strategii de "rollover" pe obligatiunile grecesti scadente, prin incurajarea investitorilor de a cumpara obligatiuni noi, fapt care a facut ca situatia datoriilor elene sa fie mai sustenabila. De asemenea, indicele dolarului a ajuns la cea mai mica valoare din mai mult de o luna, dupa ce oficiali chinezi au declarat ca detinerea unor active prea mari in dolari e riscanta.

Investitorii au tranzactionat si perechea euro/leu, cotatia monedei unice apreciindu-se fata de moneda nationala, in ton cu oficialul anuntat de BNR. Cursul publicat de Banca Nationala a indicat un euro mai puternic cu 2 bani, conform cursului de 4,1544 lei. Cotatia futures a monedei unice castiga 0,54 bani pentru iunie si 1,05 bani pentru septembrie. Cresteri se observau si pe decembrie 2011 respectiv martie 2012, pe volume reduse.

Desi dolarul a scazut fata de euro, cotatia futures a aurului avea o evolutie pe scadere la Sibex unde, la ora 17:15 uncia se ieftinea cu 5,6 dolari. Pe plan extern se specula ca aurul ar putea creste la New-York, pe fondul ingrijorarilor privind criza datoriilor din Europa. De asemenea dolarul in scadere si incetinirea economiei americane ar putea conduce la intensificarea cererii de metal pretios.

Derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia a ocupat locul secund in topul zilei, la ora 17:15 totalul de pe acest simbol fiind de 829 contracte, majoritatea pe scadenta scurta (iunie). Speculatorii ai pus mize pe crestere astfel ca, pentru iunie cotatia DESIF5 se aprecia cu 1,24%. Pentru septembrie DESIF5 castiga 1,03% iar pentru decembrie se observa o crestere de 0,65%. Pentru prima scadenta trimestriala din 2012 pretul DESIF5 crestea cu doar 0,01%, pe un volum redus.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul petrolier unde pretul futures al barilului de tip Light Sweet Crude a scazut cu 1,06 dolari pe scadenta iulie, fiind incheiate 32 contracte DEOIL_LSC.