La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii a indicat scăderi, speculatorii menţinând miza pe „roşu”. Acestă tendinţă s-a înregistrat pe întreg parcursul zilei, deşi în partea a doua a şedinţei s-a observat, la un moment dat, o temperare a deprecierilor, pe cele mai lichide produse (DESIF şi Dow Jones), fără ca aceasta să se menţină mult timp. Mai mult chiar, scăderile s-au accentuat după ora 17.00, ajungând la minimele zilei pentru produsele menţionate.

La ora 17.30 numărul contractelor era de 4700 cu o valoare de 50 milioane de lei iar piaţa era aproape în întregime una „roşie”. Cele mai multe contracte se înregistrau pe derivatul Dow Jones şi cel pe acţiunile SIF5. Raportat la săptămâna 11-15 iulie, numărul contractelor a fost de circa 33.000 cu o valoare de 325 milioane lei, media valorică zilnică fiind de aproximativ 65 milioane.

Pentru Dow Jones, numărul contractelor încheiate vineri până ora 17.30 era de 3600, tendinţa de scădere anticipată cu o zi înainte de „jucători” menţinându-se, după ce indicele american a închis pe minus şedinţa de pe Wall-Street de joi, ca urmare a remarcilor preşedintelui FED, Ben Bernanke care a declarat că Banca Centrală Americană nu are în planurile sale imediate implementarea de noi stimuli pentru creşterea economică.

Aceste declaraţii au diminuat speranţele privind o a treia rundă de achiziţii de obligaţiuni şi au determinat intrarea pe minus a indicelui american. Vineri, pe piaţa din SUA, a apărut însă ştirea că Citigroup Inc a reuşit să obţină profit pentru al şaselea trimestru la rând după ce pierderile din împrumuturi au scăzut cu 35%, fapt care a permis băncii să elibereze 2 miliarde dolari din rezervele sale pentru pierderi şi să-i socotească ca profit. De asemenea, şi Google a raportat câştiguri importante, rezultatele bune ale acestor companii „setând” o deschidere „verde” pe Wall-Street, care a şi avut loc, după cum indica futures-ul din SUA. Totuşi, aprecierile de la NYSE nu erau spectaculoase şi dădeau semne de încetinire, astfel că speculatorii de la Sibex se menţineau circumspecţi, ţinând preţul indicelui în teritoriu negativ, conform datelor de la ora 17.30.

Prudenţa „jucătorilor” de la bursa sibiană s-a confirmat în momentul când, la mai puţin de la o oră de la deschiderea NYSE, cotaţia Dow Jones a intrat pe minus la bursa de peste ocean. Pe piaţa Sibex, la ora menţionată, cotaţia Dow Jones scădea cu 82 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 84 puncte pe scadenţa decembrie, urmând ca influenţa de pe piaţa americană să se resimtă în variaţiile de până la închiderea de la ora 19.00. În topul săptămânii DEDJIA_RON a ocupat prima poziţie cu circa 20.000 de contracte.

Şi DESIF5 s-a aflat pe minus vineri, scăderea pe scadenţa septembrie fiind de 2,01% iar cea de pe scadenţa decembrie de 0,68. Deprecieri de 0,78 şi 1,92% se înregistrau şi pe primele două scadenţe trimestriale din 2012 (martie şi iunie) dar pe volume mici. Pe piaţa suport, acţiunea SIF5 şi-a continuat, de asemenea, scăderea. Astfel, atât pe spot cât şi pe futures investitorii au reacţionat la ştirea privind scăderea cu 42% a profitului SIF Oltenia în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul contractelor DESIF5 încheiate vineri până la ora 17.30 era de 800 iar în intervalul 11-15.07 totalul pe acest produs s-a ridicat la peste 6500, ocupând locul secund în top.

Pe scădere s-a înscris moneda unică europeană faţă de dolar, după două şedinţe de creştere, corecţia fiind de 0,54% pe scadenţa septembrie iar numărul contractelor de aproape 300. Pe plan extern, dolarul s-a întărit faţă de euro după publicarea unui raport care a arătat că preţurile de consum din SUA, cu excepţia produselor alimentare şi a energiei, au crescut pentru a doua lună la rând, contribuind la creşterea optimismului că economia îşi va reveni. Moneda folosită în 17 ţări europene s-a depreciat şi faţă de yen, înaintea apariţiei rezultatelor testelor de stres ale băncilor din regiune. Perechea EUR/USD_RON a ocupat locul trei în ierarhia săptămânii cu 3500 de contracte.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude, barilul depreciindu-se cu 1,26% pe scadenţa august.

Pe piaţa spot, participanţii au tranzacţionat 114.096 de acţiuni Prodplast Imobiliare, emitent listat pe ATS-ul administrat de Sibex. Cotaţia acţiunii PPLI a crescut cu un ban, ajungând la 5,60 lei