Cursul aurului si-a continuat luni trendul ascendent, depasind pentru prima oara pragul de 1.620 dolari pe uncie, pe fondul tergiversarii negocierilor din Statele Unite asupra majorarii plafonului datoriei americane, care exacerbeaza nervozitatea pietelor, relateaza AFP.

Cotatia aurului a ajuns la 1.624,07 dolari la primele schimburi pe pietele asiatice (22,40 GMT), un nou record. In jurul orei 08,20 GMT, cursul evolua in jurul valorii de 1.617 dolari.

"Investitorii se indreapta spre aur, valoare de refugiu prin excelenta, deoarece incearca sa scape de riscul unei posibile incetari de plati a Statelor Unite sau in orice caz de o degradare a ratingului tarii, daca lucrurile raman in stadiul actual", explica Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Dupa relativa usurare adusa de nou acord pentru sustinerea Greciei, investitorii isi indreapta acum atentia spre o alta problematica : datoria americana.

Alesii din Congresul american au esuat din nou, duminica, in incercarea de a ajunge la un acord privind ridicarea plafonului de indatorare a tarii. Un compromis este necesar pana in data de 2 august, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a Trezoreriei americane, care ar transmite o unda de soc pe toate pietele financiare.

Pe de alta parte, investitorii continua sa aiba semne de indoiala asupra solvabilitatii Greciei si a eficacitatii planului de salvare adoptat joia trecuta.