New York Stock Exchange a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de joi, subminat de o intoarcere brusca a temerilor privind starea economiei globale si impactul crizei datoriilor din sectorul financiar european: Dow a scazut cu 3, 68%, iar Nasdaq 5.22%.

Potrivit cifrelor finale, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 419.63 puncte, ajungand la 10,990.58 puncte, iar Nasdaq a cedat 131.05 puncte, pana la 2,380.43 puncte.

Indicele Standard & Poor 500 a scazut cu 4,46% (53.24 puncte), pana la 1140.65 de puncte.

Wall Street Journal scrie ca banca centrala a SUA este preocupata de capacitatea filialelor din Statele Unite a bancilor europene de a mentine o lichiditate adecvata, in cazul in care bancile mama ar fi obligate sa repatrieze brutal o parte din capital.

Pe de alta parte, investitorii au perceput in mod negativ reducerea perspectivelor de crestere la nivel mondial a bancii Morgan Stanley. In aceeasi nota, Morgan Stanley sustine ca Statele Unite si zona euro "sunt periculos de aproape de recesiune".

Banca a redus estimarile cu privire la cresterea economiei mondiale in acest an, invocand raspunsul politic "insuficient" al Europei la criza datoriilor suverane, increderea scazuta din piata si perspectiva inaspririi politicii fiscale, potrivit Bloomberg. Banca estimeaza ca economia mondiala va creste cu 3,9%, dupa ce anterior estima un avans de 4,2%.

Utilizarea cuvantului "periculos" nu este un lucru benefic, iar acest lucru trezeste temerile privind crestere economica ", a declarat Marc Pado, Cantor Fitzgerald.

Randamentul pe Trezoreriei Pe 10 ani, a scazut la 2.083%, fata de 2.165%, rezultat final inregistrat miercuri noaptea, iar cel pe 30 de ani, la 3.442%, fata de 3.567%.

Principalele burse europene au inchis sedinta de joi cu pierderi semnificative, de pana la 6%, afectate de caderea actiunilor bancilor si de perspectiva unei incetiniri a economiei americane, dupa publicarea unor indicatori economici alarmanti peste Ocean.