In urma analizei datelor s-a observat ca exista o discrepanta intre meseriile la care tinerii aspira, pe de o parte, si personalitatile lor, precum si potentialul pe care il ofera piata muncii, pe de alta parte.
In topul preferintelor apar urmatoarele meserii: programator (14,6%), inginer de sistem in informatica (11%), avocat (10,7%), manager business (9,7%), actor (8,5), medic chirurg (8,4%), contabil (6,6%), medic cardiolog (5,3%), farmacist (5,1%), arhitect (5%). In schimb, profilul personalitatii lor care arata ca acestia sunt firi sociabile, carora le place sa interactioneze cu ceilalti si sa dezvolte prietenii, ii recomanda mai degraba pentru meserii umaniste si zona de servicii.

In functie de zona unde locuiesc, tinerii din est aleg profesii mai "pragmantice" (programator, avocat, manager), in timp ce tinerii din vestul tarii aleg profesii "umaniste".
Preferintele difera intre baieti si fete. Baietii isi doresc sa ajunga in special programatori, ingineri de sistem si manageri, in timp ce fetele au mentionat cel mai adesea meseriile de avocat, actor si chirurg.
Studiul a aratat si ca Moldova este regiunea cu IQ-ul mediu cel mai ridicat, explicatia fiind ca tinerii de acolo sunt foarte motivati sa reuseasca pentru ca au mai putine oportunitati, lucru ce sporeste determinarea.

In 2014, in cadrul caravanei Trends of Tomorrow, derulata in parteneriat cu D&D Research si eJobs, peste 8.000 de tineri au completat teste de orientare vocationala etalonate si calibrate pe populatia din Romania (Holland ¬ orientare vocationala, BFQ - personalitate, IST - inteligenta) care sa ii ghideze in alegerea carierei care li se potriveste.
Ca si timp de completare, testul Holland dureaza intre 25-30 minute, IST intre 15 si 20 de minute, iar BFQ (intre 25 si 30 de minute)
E ceva in neregula cu studiul asta- de ce ar vrea tinerii sa se faca fix medica cardiolog? De ce nu internist, chirurg sau neurology?!
E o greseala in colectarea datelor si mi-e teama ca afeteaza rezultatele in intregime.
Ca or sa fie programtaori - asta e de asrteptat cand toata lumea le baga in cap - total aiurea si nereal - ca e o meserie frumoasa, cautata si banoasa.
Multi vor sfarsi scriind linii de coduri sau vanzatori de calculatoare...
In general ar fi mai bine sa ne cam abtinem de la afirmatii de genul "se cauta IT-sti" deoarece:
a) nu e foarte clar daca e asa
b( nu e foarte calr daca va fi asa si in vootr
c) s-ar putea ca de fapt programarea sa intre in corpul principal, de baza de cunostinte si nu sa foremze o meserie asa de raspindita cum pare acum.
Si ca orice roman care se respecta, te trezesti sa dai si verdicte cum ca ba meseria nu-i frumoasa, ba nue cautata, ba nu va fi in viitor, etc.
Tipic romanesc. Strugurii sunt tot timpul acri cind nu ajungi la ei.
Spre deosebire insa de celelalte enumerate, nu esti la fel de dependent de un sistem inept si obtuz, asa ca poti castiga, repet, decent. Despre moartea IT-ului nu imi fac griji. E un domeniu care se schimba, dar, de cand tractorul a inlocuit sapa, meseriile in care lucrezi cu capul se vor cauta...
Cineva imi spunea ca dupa razboi era fancy si cu efect la sexul opus sa fii ... sofer. Din pacate pentru aceasta meserie care parea atunci de viitor, nu s-a lucrat cu capul si nu a rezistat. Insa la IT nu e asa, la fel ca toate meseriile in care lucrezi cu capul, doctor, avocat, inginer, profesor, chiar daca trec prin epoci nefaste, vor ramane pentru multa vreme de acum. De ex. imediat dupa revolutie inginerii de sorginte comunista mai ca erau scuipati pe strada. Acum insa nu mai e asa.
Sper din tot sufletul sa isi revina si alte categorii ca profesorii si medicii la statutul pe care il au orinde altundeva in lume, avem prea putini intelectuali si viitorul sper ca nu e al maimutelor asistate social, desi ele vor fi majoritare.
Ca sa inlaturam orice dubiu:
da, e o meserie frumoasa, cautata si banoasa.
Păi dacă nu știu să fure, nene.”
Cam acesta este modelul in viitor....