O profesoara romanca de la Universitatea din Edinburgh vrea sa le demonstreze britanicilor de ce studentii straini nu sunt "periculosi", ci, dimpotriva, aduc lucruri bune, relateaza Actual de Cluj. Astfel, potrivit tinerei cercetatoare, nativii cu rezultate bune sunt avantajati de flow-ul de studenti straini, pentru ca mai multi studenti straini atrag mai multi studenti nativi.

Stefania Simion s-a hotarat dupa un an de facultate in Romania sa plece in Marea Britanie, iar acum, dupa 10 ani, preda la Univerity of Edinburgh. Profesoara povesteste pentru Actual de Cluj de existenta perceptiei ca foarte multi imigranti au efect negativ asupra nativilor, dar ca in cadrul universitar nu exista acest efect.

"Dimpotriva: anumite tipuri de studenti nativi beneficiaza. Strainii aduc mai multi bani si ei se concentreaza pe anumite specializari. Daca vorbim de cei mai multi studenti straini din afara UE, chinezii sunt cei mai reprezentantivi. Printre straini, cele mai cautate specializari sunt Stiintele Sociale si cele de business. Eu ma uit la nivel de licenta. La nivel de master, proportia de studenti din afara Marii Britanii e mult mai mare. Nu sunt atat de multi britanici care fac master, majoritatea merg pe piata muncii", spune Stefania Simion pentru Actual de Cluj.

Citeste tot interviul pe Actual de Cluj.