După anii de pandemie și inflație, cu toate reașezările și tensiunile pe care le-au adus pe piața muncii, angajatorii privesc cu emoție la o nouă schimbare cu mize mari pe care o vor avea de implementat: dispariția secretului salarial.

Transparentizarea salariilor va fi obligatorie în următorii aniFoto: Shutterstock

Măsura e subiectul unei noi directive europene privind transparentizarea salariului, pentru a împiedica discriminări pe motiv de gen și a garanta aplicarea principiului „la muncă egală, salariu egal”.

Specialiștii din piața muncii spun că, în ciuda bunelor intenții afișate de companii, angajatorii privesc cu destulă reticență această schimbare, care va avea un impact major nu doar asupra bugetelor lor, ci și asupra proceselor de recrutare și de retenție a personalului.

„Departamentul de HR va fi obligat să joace cu cărțile la vedere, să anunțe un interval salarial de referință pentru post și să elimine progresiv decalajele interne. Dacă cifrele referitoare la aceste decalaje se resimt în interiorul companiei, în politicile salariale, în bias-urile echipelor de recrutare, atunci corecția va fi majoră.

Și va fi atât la nivel de cifre, cât și la nivel de cultură organizațională”, spune Raluca Pârvu, business manager BPI România, companie care se ocupă de recrutare.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.