Miron Mitrea este un fost lider de sindicat. Ulterior a devenit membru marcant in PSD, a fost ministru al Transporturilor, cercetat de procurori, azi este parlamentar.

Victor Ciorbea este un fost lider de sindicat, ulterior membru CDR, apoi primar al Bucurestiului si prim-ministru al Romaniei.

Azi, liderii de sindicat se impotrivesc inghetarii salariilor. Anul trecut au reusit atat in domeniul privat (de ex. la Dacia) cat, mai ales la stat, sa obtina cresteri semnificative de salarii. In octombrie anul trecut (deci fix in zilele cand criza economica internationala a traversat cel mai delicat moment si liderii G20 si bancile centrale au evitat dezastrul), ei bine, in octombrie 2008, refrenul sindicatelor din Romania era “crestere de 50%”.

In conditiile in care inflatia lunara a scazut pana la 0,3% in noiembrie 2008 si 0,2% in 2009 si va fi scazuta in 2009, in conditiile in care salariile au crescut in ultimii 3 ani cu peste 20% pe an (si inflatia a fost sub 10% in fiecare din ultimii 3 ani), o crestere zero a salariilor in 2009 (fata de decembrie 2008) se traduce printr-o crestere reala a castigurilor!

Cred ca liderii de sindicat, daca nu inteleg pe ce lume traiesc, macar au elemente de matematica de clasa a IV-a.

In aceasta criza economica suntem cu totii in aceeasi barca. Daca este sa cerem cu totii, sa zicem, 50% crestere salariala avem doua optiuni, ambele cu sfarist tragic: ori stam in greva (deci nu se produce nimic), ori acceptam aceasta crestere salariala si dam cu totii faliment (deci iarasi nu se produce nimic).

Liderii de sindicat trebuie sa inteleaga ca modul de a-i proteja pe cei care ii reprezinta este ca gradul de ocupare a fortei de munca sa fie cat mai mare. Ei nu trebuie sa se fixeze pe salarii. Ci sa fie siguri ca legile sunt respectate, ca exista flexibilitate in domeniul muncii si ca exista suficiente programe de educatie continua, de reconversie profesionala si ca politicile statului sunt adecvate.

Salariul este stabilit nu prin decret, ci in functie de cerere si oferta. Iar daca oferta este cat mai bogata (deci angajati mai pregatiti, mai flexibili), atunci si cererea va urma oferta, iar salariile vor creste.

PS. acest articol l-am inclus in categoria “profesii”, caci a fi lider de sindicat este o profesie. In care multi fac cariera.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.