O treime dintre cetatenii UE care lucreaza sunt foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca din cauza crizei, iar 72% considera ca Uniunea Europena are un impact pozitiv in crearea de noi posibilitati de munca si in combaterea somajului, releva un sondaj al Comisiei Europene, remis HotNews.ro.

Sondajul mai arata ca 61% dintre europeni considera ca sunt de asteptat si alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de munca, in timp ce doar o treime cunosc Fondul Social European - principalul instrument al Uniunii Europene de investire in lucratori si pentru mentinerea lor in câmpul muncii.

  • „Nu sunt surprins de rezultatul acestui sondaj. Este de inteles ca europenii sunt ingrijorati cu privire la impactul crizei asupra locurilor lor de munca si asupra familiilor ”, a declarat Vladimír Špidla, comisar european pentru Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse.
  • „Iata de ce s-a trecut la actiune la nivel european inca de la inceputul crizei pentru limitarea impactului acesteia asupra locurilor de munca. Am introdus recent microcredite pentru persoanele care doresc sa isi initieze propria afacere, am introdus 100% finantare din Fondul Social European pentru urmatorii doi ani pentru a permite formarea continua a lucratorilor si am cerut statelor membre sa disponibilizeze 5 milioane de locuri de ucenicie pentru tinerii care termina scoala. Aceste masuri vor ajuta la mentinerea locurilor de munca ale europenilor si ii vor ajuta sa gaseasca alte locuri de munca daca il pierd pe cel detinut in prezent", a adaugat oficialul european.

Sondajul mai arata ca 52% dintre europeni apreciaza drept pozitiv rolul Uniunii Europene in ocuparea locurilor de munca, 78% dintre repondenti cred ca UE are un rol pozitiv in ceea ce priveste imbunatatirea accesului la educatie si formare, 76% in promovarea egalitatii intre femei si barbati, iar 73% in combaterea altor forme de discriminare.

Conform rezultatelor sondajului, aproximativ 3,5% dintre europenii care muncesc au trecut ei insisi prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice. 24% cunosc un coleg care si-a pierdut locul de munca, iar 36% cunosc pe cineva din cercul de prieteni sau familial care a fost afectat. Cele mai afectate tari sunt Letonia, Lituania, Spania si Irlanda, in timp ce in Luxemburg, Grecia si Tarile de Jos, pierderile de locuri de munca au fost, prin comparatie, mai mici.

O treime dintre europenii care muncesc (32%) sunt „foarte ingrijorati” ca si-ar putea pierde locul de munca in viitor, in timp ce chiar mai multi sunt ingrijorati in legatura cu partenerul lor (38%) sau copiii (47%) ca si-ar putea pierde locul de munca. Nivelul ingrijorarii este strâns legat de pierderile de locuri de munca raportate; cetatenii tarilor in care s-au pierdut cele mai multe locuri de munca sunt si cei mai ingrijorati cu privire la noi reduceri de personal.

  • 6 din 10 europeni cred ca varful crizei nu a trecut

Ingrijorarea cu privire la pierderea locului de munca se explica si prin faptul ca cel putin 6 din 10 europeni cred ca partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut inca si numai 28% cred ca punctul critic a fost atins, cele mai ridicate niveluri de pesimism inregistrându-se in Tarile baltice (82% in Letonia, 76% in Estonia si 74% in Lituania cred ca impactul cel mai puternic nu se simte inca). Comparativ, 45% dintre suedezi si 36% dintre danezi cred ca vârful crizei a trecut.

Aproximativ unul din patru europeni care nu lucreaza spun ca ar primi orice loc de munca, procent care nu s-a schimbat semnificativ din 2006.