Guvernul de la Bucuresti va cere Comisiei Europene sa realizeze un nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietei muncii asupra economiilor din statele UE, in incercarea de a determina ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani, dar ia in calcul si varianta prelungirii acestor restrictii in contextul crizei, releva un document al Executivului, citat de Mediafax.

In discutiile care vor fi initiate cu oficialii Comisiei Europene si ai statelor membre UE care au impus restrictii la angajarea muncitorilor romani ar urma sa fie invocat faptul ca liberalizarea pietei muncii contribuie la eliminarea muncii la negru si ca statele care au amanat liberalizarea pentru tarile est-europene se confrunta cu un deficit al fortei de munca ce nu va putea fi acoperit in urmatorii ani, se arata in document.

Autoritatile romane vor sustine astfel ca liberalizarea pietei fortei de munca nu ar conduce la cresterea numarului muncitorilor romani care s-ar indrepta spre aceste state, ci ar asigura un cadru legal pentru lucratorii deja prezenti in tarile respective. Documentul mai arata insa ca Bucurestiul se asteapta, in acelasi timp, si perioada de restrictii pentru romani sa fie totusi prelungita, din cauza reticentei opiniei publice fata de muncitorii straini in contextul crizei.

"Guvernul va cere Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere probabilitatea ca statele membre UE sa prelungeasca regimul tranzitoriu, invocand motive de politica interna si reticenta opiniei publice fata de prezenta lucratorilor din alte state, pe fundalul crizei economice si a impactului sau la nivel social", se arata in document.

Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elvetia si Malta mentin inca restrictiile pe piata muncii pentru romani.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, pana in 2014 exista o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii.

La finele anului 2008, Comisia Europeana a cerut statelor membre UE care au restrictionat accesul pe piata muncii al romanilor si bulgarilor sa anuleze aceste bariere, argumentand ca masura s-ar justifica din punct de vedere economic. La acea data, CE a publicat un raport care arata ca muncitorii din tarile care au aderat la UE in 2004 au avut un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre si nu au dus la tulburari grave pe piata muncii din aceste tari.