Grupul rus TMK, cel mai mare producator mondial de tevi pentru industria petrolului si gazelor, ar putea investi pana la trei miliarde de dolari in urmatorii zece ani in proiecte din Rusia, Romania si Statele Unite, potrivit Businessweek.

"Am cheltuit circa 2,5 miliarde de dolari pentru modernizari pana in prezent si inca doua miliarde de dolari pe achizitia de noi active pentru extinderea afacerilor", a declarat miliardarul Dmitri Pumpianski, proprietarul TMK.

Grupul intentioneaza sa investeasca 300 milioane de dolari pe an pana in 2020 pentru a-si mentine activele si a dezvolta produse noi, a mai spus el.

Noul plan coincide cu incheierea programului de investitii in valoare de 2,5 miliarde de dolari, inceput cu sase ani in urma, si urmeaza unei cresteri de patru ori a profitului in prima jumatate a anului, TMK si competitorii sai europeni investesc in produse mai avansate, in conditiile in care companiile petroliere exploreaza in regiuni izolate si la adancomi mai mari pentru a compensa declinul resurselor.

TMK trebuie sa continue sa investeasca pentru a ramane "lider al industriei", pentru a-si majora castigurile si a-si creste valoarea de piata si pentru a se extinde pe segmentul tevilor de calitate ridicata, a mai spus Dmitri Pumpianski.

Compania, care are fabrici in Rusia, Romania, Kazahstan si America de Nord, va aloca 25-30% din investitiile anuale catre operatiunile din SUA.

In Romania, TMK detine combinatul siderurgic TMK-Resita si TMK-Artrom.