Grupul japonez de aparate de fotografiat Olympus a recunoscut marti ca a musamalizat conturile sale de ani de zile pentru a ascunde pierderile imense suferite in urma unor investitii financiare, provocand un scandal imens in Japonia.

"Vicepresedintele Mori mi-a spus ieri (luni), ca pierderile in urma investitiilor nu au fost raportate din anii 1990", a declarat CEO-ul Olympus, Shuichi Takayama, intr-o conferinta de presa.

Takayama a spus ca dl. Mori, un fost director executiv si o persoana care s-a ocupat cu auditul sunt principalii vinovati de acest caz, care este unul dintre cele mai grave cazuri de ascundere a pierderilor in istoria economica de dupa razboi a Japoniei, scrie presa internationala.

Scandalul a izbucnit dupa concedierea, in 14 octombrie, a britanicului Michael Woodford din fruntea companiei, oficial, pentru metode de lucru "nepotrivite".

A doua zi dupa ce a fost destituit, domnul Woodford, primul non-japonez care a ocupat functia de presedinte al companiei, a declarat presei ca indepartarea lui a avut loc, in realitate, dupa ce a cerut explicatii "necuvenite" privind platile facute pentru achizitionarea a patru firme japoneze intre 2006 si 2008.

Actiunile grupului au scazut masiv pe bursa din Tokyo dupa izbucnirea scandalului. Ele sunt acum la valoarea pe care o aveau in 2005.