Activitatea din comertul cu amanuntul va avea o crestere moderata in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, in vreme ce in industria prelucratoare se intrevede o relativa stabilitate, iar in servicii si constructii o scadere, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in comertul cu amanuntul si servicii, iar in industria prelucratoare si constructii vor stagna.

Productia din industria prelucratoare se va stabiliza in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%) si a numarului de salariati (sold conjunctural 0%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere a productiei, respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +38%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Activitatea din constructii se va reduce in urmatoarele trei luni

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -38%), a numarului de salariati (sold conjunctural -29%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -35%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%).

Crestere moderata a numarului de salariati in comertul cu amanuntul

In noiembrie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat cresterea moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%), in vreme ce volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de stabilitate (sold conjunctural +3%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +7%).

In ceea ce priveste preturile de vanzare cu amanuntul, managerii estimeaza cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +22%).

Cifra de afaceri si numarul salariatilor se va reduce in sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna noiembrie, cifra de afaceri va cunoaste o scadere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), o tendinta similara avand si numarul de salariati (sold conjunctural -11%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.