Ancheta INS: Managerii estimeaza cresterea activitatii in comert si o relativa stabilitate in industria prelucratoare. Prognozele pentru servicii si constructii sunt pesimiste

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2011, 10:34 Economie | Companii

Activitatea din comertul cu amanuntul va avea o crestere moderata in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, in vreme ce in industria prelucratoare se intrevede o relativa stabilitate, iar in servicii si constructii o scadere, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in comertul cu amanuntul si servicii, iar in industria prelucratoare si constructii vor stagna.

Productia din industria prelucratoare se va stabiliza in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%) si a numarului de salariati (sold conjunctural 0%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere a productiei, respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +38%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Activitatea din constructii se va reduce in urmatoarele trei luni

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -38%), a numarului de salariati (sold conjunctural -29%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -35%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%).

Crestere moderata a numarului de salariati in comertul cu amanuntul

In noiembrie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat cresterea moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%), in vreme ce volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de stabilitate (sold conjunctural +3%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +7%).

In ceea ce priveste preturile de vanzare cu amanuntul, managerii estimeaza cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +22%).

Cifra de afaceri si numarul salariatilor se va reduce in sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna noiembrie, cifra de afaceri va cunoaste o scadere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), o tendinta similara avand si numarul de salariati (sold conjunctural -11%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1121 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă