Guvernul a stabilit joi ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa preia creantele detinute de AVAS asupra Companiei Nationale a Huilei. Creantele care fac obiectul preluarii sunt cele exigibile din evidenta contabila a AVAS, in lei, individualizate in titluri executorii care au stat la baza proceselor verbale de sechestru, neachitate la data incheierii protocolului de predare-primire intre ANAF si AVAS.

Creantele preluate urmeaza sa fie asimilate creantelor fiscale, asupra lor urmand a se calcula dobanzi si penalitati de intarziere conform OG 92/2003. Sumele rezultate din valorificarea creantelor preluate de ANAF se vor face venit la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

Prin aceasta decizie a Guvernului se vor stinge datoriile CN Huilei SA catre bugetul consolidat al statului, prin preluarea de catre ANAF a celor trei mine neviabile Petrila, Paroseni, Uricani. Aceste trei mine neviabile vor fi administrate de o societate pe care o va constitui Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si vor functiona pana in anul 2018 cu ajutor de stat, pe care urmeaza sa-l aprobe Comisia Europeana.

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa demareze procedurile legale pentru infiintarea unei societati comerciale, initial cu actionar unic statul roman, aducand ca aport exploatatii miniere. Pentru asigurarea sumelor necesare infiintarii societatii, se aloca suma de 500.000 de lei, prin redistribuiri de credite bugetare.

Totodata, trecerea exploatatiilor miniere se va face din domeniul public in domeniul privat al statului, astfel incat acestea sa poata fi aduse ca aport la capitalul social al societatii nou infiintate.