​784 de milioane de euro. Atat estimeaza Ministerul Economiei sa obtina din privatizarea companiilor pe care le detine in portofoliu. Aceasta suma, confirmata chiar de Ministerul Economiei, reprezinta totalul estimat sa fie obtinut din vanzarea, in acest an, a unor pachete minoritare si majoritare de la 14 mari societati. Unele dintre sunt chiar valoroase: Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Complexul Energetic Turceni, Electrica etc. In conditiile in care anul trecut, Guvernul estima 10% din Petrom la 500-600 de milioane de euro, se pune intrebarea cat valoareaza toate celelalte societati.

Romgaz va trebui sa vanda 40% din productie pe bursaFoto: AGERPRES
 • Contactat de HotNews.ro, un oficial al Ministerului Economiei, a spus ca se poate totusi obtine mai mult de atat. Totul depinde de cat considera consultantii si intermediarii angajati sa se ocupe de aceste privatizari.

Insa de teama repetarii unui esec precum cel inregistrat la incercarea de vanzare a actiunilor Petrom, ar putea fi luate in calcul posibile discount-uri. "Consultantii de tranzactie vor avea sarcina de a elabora rapoarte de evaluare si de a recomanda si justifica pretul la care se ofera actiunile in vederea incheierii unor tranzactii de succes, luand in calcul si posibile discount-uri", a recunoscut Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), raspunzand unei solicitari a HotNews.ro

Calendarul listarilor pe bursa a pachetelor de actiuni ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei

 • OMV Petrom- Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 9,84% pana la finele anului 2012
 • Transelectrica - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012
 • Transgaz - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;
 • Romgaz - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii iunie 2012;
 • Nuclearelectrica- Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% in cursul anului 2012
 • Hidroelectrica-  Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Pe langa acestea, mai exista o lista cu societati la care vor fi vandute pachetele majoritare, si anume: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

"Modalitatile de privatizare ale companiilor mentionate vor fi recomandate de catre consultantii de privatizare desemnati in baza contractelor, in urma realizarii unor analize diagnostic vizand aspecte juridice, tehnice, financiare, comerciale, resurse umane si de mediu", precizeaza OPSPI.

Calendarul vanzarii pachetelor majoritare ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei

 • Oltchim S.A: vanzarea actiunilor publice catre un investitor strategic in prima parte a anului 2012
 • CUPRU MIN:  privatizare integrala in prima parte a anului 2012
 • Electrica Serv: privatizare majoritara a tuturor companiilor regionale in curs de infiintare pana la finele anului 2012
 • Electrica Furnizare: privatizare majoritara pana la finele lunii octombrie 2012
 • Electrocentrale Bucuresti: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
 • Complexul Energetic Oltenia: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
 • Complexul Energetic Hunedoara:  privatizare majoritara pana la finele anului 2012
 • Pentru cele trei sucursale de distributie ramase ale companiei Electrica, se intentioneaza privatizarea minoritara in ultimul trimestru al lui 2012.

In ceea ce priveste oportunitatea privatizarii companiilor de stat intr-o perioada dificila pe plan international, reprezentantii OPSPI spun ca intregul proces va tine cont de realitatea pietelor.