Consiliul Concurentei: Avem indicii ca 11 companii au trucat licitatiile pentru intretinerea strazilor din Bucuresti

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 16 februarie 2012, 11:50 Economie | Companii


Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti-Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări de intreţinerea şi administrare a unor străzi din Bucureşti. “Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cele 11 companii

 • S.C. Tehnologica Radion S.R.L.
 • S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L
 • S.C. Straco Grup S.R.L.
 • S.C. Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 S.R.L. (Delta A.C.M. 93 S.R.L.)
 • S.C. Pro Cons XXI S.R.L
 • S.C. RCV Global Group S.R.L
 • S.C. Swietelsky Construcţii Feroviare S.R.L
 • S.C. Strabag S.R.L
 • S.C. Eurovia-Construct Internaţional S.A
 • S.C. Global Service Proiect S.R.L
 • S.C. Drum Concept S.R.L..

Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între cele 11 companii de a participa cu oferte trucate (individuale şi în asociere) la licitaţiile organizate de CGMB prin Administraţia Străzilor pentru atribuirea contractelor cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor. Atribuirea contractelor s-a făcut prin organizarea a 6 licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011-2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (aproximativ 347 milioane euro).

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3979 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  si... (Joi, 16 februarie 2012, 11:55)

  cocu [anonim]

  vrem sa stim mai departe.....
  • 0 (0 voturi)    
   Ce si? (Joi, 16 februarie 2012, 13:35)

   orly [anonim] i-a raspuns lui cocu

   Daca se insista, vor primii ceva amenzi, dupa care vor primii alte contracte care sa acopere amenzile respective.
   O venii si ziua in care Dolj-ul sa scape de Delta ACM, desi Elena se pare ca ne iubeste foarte mult.
 • +4 (4 voturi)    
  S-a descoperit apa calda ! (Joi, 16 februarie 2012, 11:59)

  anonymatis [anonim]

  Felicitari Consiliul Concurentei.
 • +8 (10 voturi)    
  prefecatoria Consiliului Concurentei (Joi, 16 februarie 2012, 12:07)

  alef [anonim]

  Dar ce supriza!
  S-a prins si Consiliul Concurentei ca toti aranjeaza licitatiile?
  Pai asta stie si portarul de Consiliul Concurentei...
  Doar ca abia acum au primit ordinul sa vada ceea ce li s-a ordonat sa se prefaca tot timpul ca nu vad.
  • +4 (4 voturi)    
   Ce mai stie portarul ? Sa stim si noi ! (Joi, 16 februarie 2012, 13:42)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui alef

   Adica, ce se mai ocupa Consiliul Concurenta de curatenie, doar toata lumea stie ca e mizerie. In alta ordine de idei, il somez pe portar sa spuna tot ce stie, altfel il acuz de complicitate...Sa spuna, de exemplu, cine imi fura saptamanal presul de la usa ! Eu cred ca e dl. Alef, dar portarul poate depune marturie in sensul asta.
   Domnilor, am senzatia - amara - ca ne-a intrat carcoteala in sange. Asa v-ati comportat si cand concurenta a amendat benzinarii - ¨nu au astia cum sa ii amendeze¨. Si totusi au facut-o !
   Eu unul sunt multumit ca se leaga serios de firme cu ¨pile¨, conform aceleiasi opinii publice invocata de critici. Conteaza ? Eu zic ca da.
 • +4 (4 voturi)    
  oare... (Joi, 16 februarie 2012, 12:10)

  alip [utilizator]

  a fost vreodata altfel in privinta achizitiilor publice? Pe ce ne-am putea baza, pe cinstea proverbiala a poporului roman? Atunci apucati-va si luati-i la puricat si sa ne spuneti si noua daca ati gasit vreo atribuire corecta, ca sa sarbatorim.
 • -1 (3 voturi)    
  catre (Joi, 16 februarie 2012, 12:28)

  nahir [utilizator]

  consiliul concurentei :

  abia acum v-ati prins?
  sau ne luati de prosti?
  eu personal cred ca raspunsul afirmativ este valabil doar pt. a doua intrebare.
 • -1 (3 voturi)    
  Vin alegerile - e foame de bani baieti... (Joi, 16 februarie 2012, 12:43)

  gigi [anonim]

  Asa ca hai sa le aratam putin pisica si sa mai crestem putin rereventa (aia neoficiala binenteles numita indeobste SPAGA ). La fel si cu baietii destepti din energie ...Totu-i sub control ! Prietenii cu ochi albastri stiu de ce !
 • 0 (2 voturi)    
  e nu mai spune!!! (Joi, 16 februarie 2012, 12:54)

  theaba [utilizator]

  chiar? extraordinar!! ce ti-e dom'lecu astia. fantastic au vazut asta chiar si consiliul concurentei. va dati seama?
  lasand gluma,CC se sesizeaza de ochii lumii, ca de obicei. mai atrage niste bani pentru campaniile elect din 2012.
  doar nu credeti ca are obraznicia sa remedieze situatia.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentarii de toata jena ! Bravo Consilliul Concur (Joi, 16 februarie 2012, 13:14)

  Maria [anonim]

  Comentariile de mai sus sunt de toata jena ! Vechea meteahna romaneasca: daca nu se face, de ce nu se face ? Daca se face, au alte motivatii !
  Consiliul nu poate sa ancheteze pe baza de motive de genul - stie si portarul ! Ca portarul poate sa spuna si ca dumneata sau dumneata ti-ai inselat nevasta sau ai furat tot ce era in fata blocului, dar asta nu e dovada in tribunal. Legea nu se aplica pe vorbe, ca asta ar fi anarhie sau dictatura a la Vadim.
  Mai bine ati fi remarcat ca cei de la concurenta au curajul sa se ia si de firme cu¨¨celebre¨ conexiuni politice, se zicea ca chiar la PDL - Euroconstruct, Tehnologica Radion etc. Este un bun inceput si este bine ca se uita in mizeria dela drumuri. S-au luat si de petrolisti si a fost bine. Asa, ca fanii lui Toma Necredinciosul sa o ia mai usor !
  • 0 (2 voturi)    
   la tzepele concurentei (Joi, 16 februarie 2012, 13:23)

   alef [anonim] i-a raspuns lui Maria

   Dar ce surpiza, sa descopere chiara cum cand tara e sub zapada necuratata de baietii destepti care aranjeaza licitatiile. Exact acum, ca da bine la prostime..
   Firmele partidului, de care vorbiti, vor ajunge la o intelegere sa ii dea in gat pe ceilalti si nu vor pati nimic.
   Unde mai pui sa isi vor elimina si concurenta de pe piata.
   Nu va mai crede nimeni.
   Vedeti ca peste 90% din romani vad ca tara este corupta.
   Cu actiuni de imagine nu mai faceti nimic.
   Ati venit la putere cu sloganul "la tzepe"si ati dat numai tzepe tuturor...
   • -1 (1 vot)    
    Cate profunzime (Joi, 16 februarie 2012, 14:39)

    Maria [anonim] i-a raspuns lui alef

    Anunt catre Hotnews: dupa "flexibilitatea" pozitiilor celor care critica, care par luate din fituici, banuiesc ca ati fost invadati de postacii (probabil pro-USL). Dati cu Flit !
    Ce este interesant este ca mi se adreseaza mie la persoana a II-a, ca si cum eu as fi PDL ! Domnilor, mai incercati macar sa adaptati fituicile acelea, ca romanul este creativ de felul lui.
    Va place sau nu, si desi nu am mai votat de mult, pe nimeni, impresia mea este ca PDL nu isi mai protejeaza "clientii". Si asta e bine. Este opinia mea, nu vreau sa fiti de acord. Postacii sa se uite si ei la ce se mai scrie pe alte site-uri, sa loveasca si pe acolo !
  • 0 (2 voturi)    
   Nu e chiar asa (Joi, 16 februarie 2012, 13:56)

   Rasboinicu [utilizator] i-a raspuns lui Maria

   Consiliul Concurentei nu poate da amenzi motivind ca "stie si portarul", insa poate investiga (cred ca se poate si autosesiza).

   Comentariile de mai sus mi se par indreptatite avind in vedere "performantele deosibite" ale acestui Consiliu. Investigatii care dureaza ani de zile finalizate cu amenzi contestate in instanta, proces care mai dureaza cine stie citi ani, si tot asa.
   • -1 (1 vot)    
    Cine nu munceste nu greseste ! (Joi, 16 februarie 2012, 14:47)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui Rasboinicu

    Realizez ca, intr-adevar, cei de la Concurenta gresesc, grav, ca se leqga si de firme bine plasate si sunt luate si la injuraturi ca de ce fac asta ? Chiar asa, de ce ? De ce ANI ? De ce DNA ? Voi nu vedeti cati oameni cu mintea odihnita va sar in spate ? Doar daca - imi vine in minte o banuiala - nu e vorba de postaci oarecare, ci chiar de postaci platiti chiar de firmele investigate !
  • 0 (2 voturi)    
   botanisto' (Joi, 16 februarie 2012, 14:00)

   Jizas [anonim] i-a raspuns lui Maria

   Tu chiar pui botul ca hopa dintr-o data Consiliul Concurentei s-a trezit la viata? La biserica se crede mai blonda, astia actioneaza la ordin politic ca sa mai spele fata pedeleului!! Nu mai credeti mimarea asta de reforma si aplicarea legilor. In romania legile se aplica preferential! Asta e de 20 de ani , nu va bate la ochi ca in fiecare an electoral atatea se fac si se rezolva?
 • +2 (2 voturi)    
  astea sunt informatii? (Joi, 16 februarie 2012, 13:26)

  MirceaA [utilizator]

  eu am informatii ca TOATE licitatiile publice sunt trucate.
  • +1 (1 vot)    
   stiam (Joi, 16 februarie 2012, 14:23)

   alef [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Stim si noi.
   Asteptam pe altii la putere, sa le si investigheze...
   • +1 (1 vot)    
    haha (Joi, 16 februarie 2012, 16:24)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui alef

    pai asa este dintotdeauna. Crezi ca altii nu le vor truca? Toti au fost la putere si toti au furat pe rupte. Abia acum apar la iveala, ca inainte nu se auzea absolut nimic.
 • +1 (1 vot)    
  wow (Joi, 16 februarie 2012, 13:39)

  ms [anonim]

  atat de mult sa coste curatarea strazilor??? si cand te gandesti ca pe strazile secundare locatarii au fost cei care au curatat strazile si trotuarele de zapada
 • +1 (1 vot)    
  verificare la lucrari (Joi, 16 februarie 2012, 14:12)

  Adriana [anonim]

  Si sa verifice si rezultatul, ca iau banii si nu fac nimic isi bat joc. Iau banii si declara pe hartie actiunea bifata si motorina consumata, salarii si altele...Sa vina sa verifice Ion Mihalache si strazile secundare - sunt pline de gheata si zapada. Pe Ion Mihalache o banda e plina de zapada pe a doua sunt masini parcate iar circulatia se face pe sina de tramvai....
 • +2 (2 voturi)    
  Oprescu (Joi, 16 februarie 2012, 14:40)

  Vizitiul [utilizator]

  The INSIDE MAN! :)
 • 0 (0 voturi)    
  Licitatii (Joi, 16 februarie 2012, 23:26)

  Bratu [anonim]

  Bani publici din bugetul primariei capitalei au devenit pusculita de campanie electorala a lui Sorin Oprescu si celor din jurul sau. De trei ani de zile Bucurestiul sta pe loc...nici un plan de dezvoltare, nici un fel de viziune urbanista. Oprescu este ZERO!
 • 0 (0 voturi)    
  Contracte (Joi, 16 februarie 2012, 23:31)

  George [anonim]

  Oprescu nu e în stare să gestioneze problemele capitalei legate de energia electrica sau dezapezire – el e numai după şpagă. Dacă şpaga vine, nu contează când se termină lucrarea. Aşa a făcut şi cu Centrul Vechi – cred că a schimbat de vreo 10 ori data de terminare a lucrărilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Japca (Joi, 16 februarie 2012, 23:34)

  Ovidiu [anonim]

  Regii soselelor din PSD si PNL si-au dat mana inca o data sa suga din banii romanilor sub obladuirea "parintilor" lor de la carma mai sus amintitelor partide. Se pare ca Ponta si Anonescu si-au pus oamenii sa adune bani de campaniile electorale din acest an! O sa fie jaf la drumul mare cand vor ajunge la putere acesti derbedei din USL!
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Vineri, 17 februarie 2012, 15:37)

  dana [anonim]

  Rusine Oprescule, sa te vedem cum mai iesi si din asta. Pana cand mai ai de gand sa furi.. Bine ca macar s-a constatat si de data asta de ce este in stare Oprescu!
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Vineri, 17 februarie 2012, 15:45)

  cami [anonim]

  sa le ancheteze, pentru ca nu este normal sa repari un drum odata la 6 luni, cine tot isi baga banii in buzunar si nu face treaba. Nu se poate sa isi bata joc de bani nostri,,pentru ca orice asfaltare se face tot din banii nostri, sa le fie rusine.
 • 0 (0 voturi)    
  Sane fereasca D-zeu de un consiliu USL (Vineri, 17 februarie 2012, 17:57)

  Eugen [anonim]

  Bunul Dumnezeu sa ne fereasca de un consiliu general dominat de USL, ar fi vai de noi. Usl-istii i-ar da frau liber lui Oprescu sa-si puna in practica toate nebuniile, sa ne saraceasca de tot. Bine ca sunt cei din PDL in consiliu sa mai echilibreze balanta si sa ne fereasca de anomaliile lui Oprescu.
 • 0 (0 voturi)    
  Primar incompetent (Vineri, 17 februarie 2012, 18:24)

  Eustache [anonim]

  Acest primar incompetent trebuie sa plateasca pentru faptele lui odata si-odata. A facut mult prea multe pentru clientela politica a USL si mult prea putine pentru cetatenii Bucurestiului, lucru pentru care eu nu il mai doresc in fruntea orasului meu. Vreau sa vina oricine altcineva, numai el nu.
 • 0 (0 voturi)    
  Multumim CGMB (Vineri, 17 februarie 2012, 19:18)

  Pescarul [anonim]

  CGMB este singurul care il poate tine in frau pe Oprescu si mai poate face ceva pentru bucuresteni. PDL este singurul partid care a facut ceva pentru noi, asa ca din moment ce Oprescu nu mai poate reprezenta o optiune viabila, de ce nu un primar democrat-liberal.
 • 0 (0 voturi)    
  Concurenta neloiala (Vineri, 17 februarie 2012, 20:40)

  Valy [anonim]

  Nerespectarea legii este principala caracteristica a intregului mandat al acestui primar al capitalei. Securistul Sorin Oprescu este exponentul unei generatii ale carei metehne comuniste au ingenuncheat poporul romani mai bine de jumatate de veac!
 • 0 (0 voturi)    
  Trucuri murdare (Vineri, 17 februarie 2012, 20:44)

  Simion [anonim]

  Sorin Oprescu foloseste aceste trucuri murdare pentru a bugetul capitalei de sume uriase! Preocuparea sa de a strange bani din orice contract a devenit obsesiva odata cu scaderea galopanta din sondajele de opinie! Oprescu nu va mai fi primarul Bucurestiului incepand cu 1 Iulie 2012!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Primarie... haine grele!!! (Vineri, 17 februarie 2012, 21:13)

  Tudor [anonim]

  Primaria capitalei este o palarie prea mare pentru Sorin Oprescu! Acest birocrat nu are habar de administratie, la fel cum nu are habar nici de medicina. El a fost facut doctor la apelul de seara de tac-su pe vremea cand acesta era ofiter al vechiului regim opresiv condus de Nicolae Ceausescu!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Baronul de Primaverii -Oprescu-Han (Vineri, 17 februarie 2012, 21:19)

  Marius [anonim]

  Baronul de Primaverii, Sorin Oprescu este un Gingis - Han modern care a pustiit bugetul Bucurestiului si a lasat in bezna si in frig zeci de mii de oameni in timpul acestei ierni cumplite! Jocurilor meschine ale USL Bucuresti dirijate de Oprescu le cad victime zeci de bucuresteni in fiecare zi: fie inghetati, fie muscati de cainii vagabonzi, fie escrocati de oamenii de casa ai acestuia!!!
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Vineri, 17 februarie 2012, 21:49)

  silvia [anonim]

  foarte bine ca sunt sub ancheta ca la cat de bine au facut strazile, lasa de dorit, merita ceea ce li se intampla, ca numai si-au bagat in buzunar.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by