Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a semnat un ordin prin care personalul CFR, CFR Calatori si CFR Marfa este imputernicit sa constate contraventiile si sa aplice amenzi pentru achizitionarea de fier utilizat in activitatea feroviara. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre personalul celor trei companii feroviare se face in baza unei autorizatii de control emise de Ministerul Transporturilor.

Achizitionarea de fier utilizat in activitatea feroviara este interzisa si constituie contraventie sanctionata cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei, potrivit OUG 31/2011. Actul normativ mai prevede ca in cazul in care contraventia a fost savarsita de catre un operator economic care realizeaza activitati de colectare a deseurilor industriale reciclabile, se aplica si sanctiunea complementara a anularii autorizatiei de colectare.

In plus cei care vor savarsi aceasta contraventie vor achita, pe langa amenda contraventionala, si o suma cu titlu de tarif de despagubire, in cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare in cauza, si a manoperei aferente. Despagubirea se va achita in lei, dupa caz, in contul CFR SA, CFR Calatori sau CFR Marfa. Sumele incasate vor fi folosite numai in activitatea de reparatii, modernizare si investitii in infrastructura feroviara sau material rulant, dupa caz.