Ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus marti, dupa discutii cu conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, ca producatorul de carbune sa plateasca, incepand de miercuri, minerilor disponibilizati anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru, Ion Ariton, relateaza Mediafax. Decizia ministrului este luata dupa doua zile de proteste ale minerilor de la exploatarile de pe Valea Jiului.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare platilor compensatorii si drepturilor pensionarilor cuvenite in baza aprobarii notificarii de ajutor de stat. Acestea vor fi virate in contul Trezoreriei Hunedoara si vor asigura plata celei de-a treia transe a platilor compensatorii pentru disponibilizatii din 2011 si a facilitatilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul CNH.

Aproximativ 1.000 de mineri si personalul TESA de la cele sapte mine ale CNH au marsaluit marti, in a doua zi de proteste, pe strazile din Petrosani, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

Protocolul cu sindicatele minerilor din CNH, a fost semnat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, prevedea acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, transmis la acea vreme CNH, "a fost creat cadrul necesar pentru reasezarea pretului de livrare al huilei, in relatie cu costurile de productie fundamentate la nivelul companiei. Protocolul semnat la incheierea negocierilor asigura aprovizionarea fara sincope cu huila din productia interna a termocentralelor care functioneaza la capacitate maxima pentru a acoperi consumul de energie electrica la nivel national."

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH. Documentul include si angajarea fortei de munca tinere la CNH, pentru a inlocui persoanele care se pensioneaza.

Compania Nationala a Huilei are 8.800 de angajati.

Reprezentantii Ministerului Economiei, ai Ministerului Finantelor Publice, ai CNH si ai sindicatelor minerilor au avut, la sfarsitul saptamanii trecute, discutii pe tema rezolvarii problemelor legate de drepturile banesti pentru minerii disponibilizati si pentru pensionarii din companie, se precizeaza in comunicatul Ministerului.

Peste 400 de mineri de la exploatarile de carbune Paroseni si Lonea, din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, au protestat si in luna februarie, criticand Ministerul Economiei pe motiv ca nu respecta promisiunile.