Uniunea Europeana se va alatura plangerii comerciale pe care Statele Unite si Japonia vor sa o depuna in fata Organizatiei Mondiale a Comertului impotriva Chinei, pentru exporturile de pamanturi rare, a anuntat marti o sursa europeana apropiata acestui dosar, citata de AFP.

Anuntul oficial urmeaza a fi facut mai tarziu, in cursul zilei de marti, a precizat aceasta sursa, sub protectia anonimatului.

Anterior, un oficial american precizase ca presedintele Barack Obama va anunta marti o noua plangere comerciala impotriva Chinei, in momentul in care Beijingul a impus restrictii la exporturile de pamanturi rare utilizate in industria inaltelor tehnologii.

China este primul producator mondial de pamanturi rare, aceste metale esentiale pentru fabricarea produselor de inalta tehnologie, de la rachete, masini electrice, turbine eoliene si pana la telefoane mobile.

Decizia Beijingului de controlare a exporturilor a starnit un val de proteste, in conditiile in care 97% din productia acestor metale provine din China, care nu dispune insa decat de o treime din resursele mondiale iar extractia acestora provoaca mari neajunsuri mediului inconjurator.

China, care sustine ca restrictiile sunt necesare pentru conservarea acestor resurse si pentru protejarea mediului, a impus cote de export pentru 2012 la 30.000 tone, acelasi nivel ca si in 2011. Cu toate acestea, anul trecut exporturile de pamanturi rare au atins cu greu jumatate din cifra anuntata.

Cotele impuse asupra acestor exporturi sunt "in conformitate cu regulile OMC", a reactionat ministerul chinez al Afacerilor Externe.