Director Ministerul Economiei: Evaluarea companiei Cupru Min a fost facuta de firma Evaluar din Alba Iulia/ Valoarea estimativa a metalului de la Rosia Poieni este de 13-14 mld euro din care se scad cheltuielile

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2012, 13:09 Economie | Companii


Evaluarea companiei Cupru Min in vederea privatizarii a fost facuta de un evaluator din Alba Iulia, a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei la o conferinta Focus Energetic. Acesta a precizat ca din informatiile pe care le detine, firma se numeste Evaluar. Sorin Gaman a mai spus ca pretul a fost determinat in functie de valoarea activelor, nu si in functie de valoarea zacamantului. Gaman a mai spus ca valoarea estimativa a metalului de la Rosia Poieni este de 13-14 miliarde de euro, insa din aceasta valoare se scad o serie de cheltuieli de extractie si de procesare. Gaman nu a precizat si valoarea acestor cheltuieli.

 • "Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat", a mai spus Sorin Gaman.
Cupru Min ar fi fost pe pierdere anul trecut daca ar fi facut toate investitiile necesare, iar profitul a fost de conjuctura pentru a atrage mai multi investitori, a mai afirmat Gaman.

Sorin Gaman a precizat ca, potrivit estimarilor, la Rosia Poieni exista circa 1 miliard de tone de minereu, din care gradul maxim de recuperare este de maxim 75%. Astfel, se pot recupera 750 de milioane de tone de minereu. Metalul care se poate obtine ajunge la circa 2,4 milioane de tone. Gaman a explicat ca ceea ce vinde Romania pe piata mondiala "este concentrat, nu metal", deoarece "metalurgia romaneasca a murit". "Pretul oferit pe concentrat este mai mic decat pe bursa. Mai este aurul si argintul din care se scad cheltuielile de concentrare", a mai spus Gaman. La fiecare tona de concentrat exista in medie 50 de grame de argint si 2 grame de aur.

 • In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal.

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.

Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.

Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1412 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mai clar (Joi, 5 aprilie 2012, 13:23)

  gogu [anonim]

  ori milione ori miliarde
  una e in titlu alta e in continutul articolului
 • +1 (1 vot)    
  milmld (Joi, 5 aprilie 2012, 13:23)

  cristian [anonim]

  mld sau mil domnule reporter este o diferenta infima de 000

  Deci valoarea reala a zacamantului este cea din titlu sau cea din continutul articolului? Sau nu sesizati diferenta? Sau nu stiti ca mld este prescurtarea de la miliarde? Sau e vb de milarde de euro denominati.

  Grea aritmetica asta si simtul numerelor la ziaristi.
 • -2 (2 voturi)    
  Asteptam (Joi, 5 aprilie 2012, 13:27)

  marin [anonim]

  Sa vina iar Motocicleanu prim ministru si sa-l vinda pe sub mina, la Sterling, cum a facut si cu petrolul din Marea Neagra.
 • +1 (5 voturi)    
  protest autorizat astazi (Joi, 5 aprilie 2012, 13:33)

  deceneus [utilizator]

  mda ... zacamant de 13-14 mld euro vandut pe 200 milioane ... mare afacere marca MRU.


  Cine este impotriva poate sa protesteze astazi intr-un miting autorizat:

  http://www.facebook.com/events/325792877480218/#!/events/325792877480218/

  "Joi, 5 aprilie, intre orele 16 si 18 va avea loc un miting de protest fata de privatizarea Cuprumin in Piata Victoriei, pe trotuarul din fata Muzeului "Antipa". Acesta va fi urmat de un mars intre orele 18 si 19 pe Calea Victoriei, cu o oprire de 5 minute pe trotuarul de vizavi de Ministerul Economiei. Marsul se va incheia la Parcul Atheneului, unde lumea se va imprastia. Manifestatia este AUTORIZATA."
 • +1 (5 voturi)    
  deci (Joi, 5 aprilie 2012, 13:54)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Dacă Sorin Găman are dreptate, Blăculescu a minţit ieri în direct la Antena 3. De ce minte un consilier al lui Ungureanu? I-o fi îndrugat gogoşi şi premierului?
  Atunci cei care se află în spatele Roman Copper Corp. câştigă foarte mult, iar noi pierdem. Pierdem resurse neregenerabile, în secolui în care bătălia se dă pe resurse.
  Mai observ un lucru: 60% din cuprul României înseamnă rezervă strategică. Preşedintele Băsescu a uitat că a afirmat că rezervele strategice, energetice nu se pot înstrăina DECÂT CU ACORDUL CSAT?!
  De ce trebuia să se întâlnească astăzi premierul INDEPENDENT cu ministrul mediului, pe care-l caută DNA-ul absolut întâmplător pe-acasă? Are asta legătură cu faptul că Borbely a declarat că nu semnează acordul de mediu pentru Roşia Montană şi nici vreo exploatare de gaze de şist până când nu va fi convins că acestea nu produc mai mult rău decât bani?
  Nici ţările bananiere nu-şi mai dau resursele pe nimic. Blăculescu afirma ieri că da, vom putea mări redevenţa prin 2015, dar sunt ţări africane, BANANIERE, care au redevenţă pentru bogăţiile din subsol de 20%. Au ele politicieni iar noi avem cârpe?
 • 0 (2 voturi)    
  articolu` este coreckt.... (Joi, 5 aprilie 2012, 15:06)

  capatu` satului [anonim]

  numa` ca trebe sa vrei... sa stii....sa citesti;

  intre cantitatea de cupru din zacamant si valoarea extrasa este o diferenta de la cer la pamant datorita FAIMOASEI concentratii din zacamant - in zur de 0,32 %;

  putini mai tin minte lectiile de chimie: care este diferenta dintre un produs chimic pur cu o concentratie de 100 % si 0,32%;

  pt. cei care nu isi mai amintesc chimia elementara am sa subliniez ca milioanele de tone cupru sunt de fapt minereu de cupru cu concentratie de 0,32 % cupru;

  din 750 mil. tone minereau s`ar putea extrage de fapt 2,4 milioane tone cupru electrolitic, restu`i steril care mai contine si aur intr`o concentratie chiar mai mica decat cupru, argint, etc;

  mru a declarat recent ca valoarea medie a concentratiei de cupru a faimosului zacamant este undeva la 0,3%;

  intr`adevar nu ne vindem tara bogata, ci stam in ea de cateva zeci de ani poate se mai asterne ceva praf pe ea si ii creste valoarea;
  io zic ca trebe sa iesim toti in Piata Universitatii asa sigur marim cantitatea de praf;

  vanzarea a fost un succes in cazui` in care canadienii marca banu`, pt. ca presupune crearea de locuri de munca intr`o zona monoindustriala, binenteles daca impactu` asupra mediului nu justifica exploatarea aceasta trebuie inchisa;

  exista la noi in tara zacaminte cu concentratii superioare de cupru, diferenta majora este ca la Cuprumin se estimeaza exploatarea in cariera cu un cost mai mik decat in subteran;

  concentratu minier este altceva decat cupru electrolitic care se vinde la bursa.

  repet: nu ne vindem tara ci ne place mai mult sa mentin cat mai multe gauri negre care sa suga din bujetu` de stat si pana la urma din buzunaru` fiecaruia dintre noi.
 • +1 (1 vot)    
  evaluar srl (Joi, 5 aprilie 2012, 15:08)

  gabi [anonim]

  ....Cautare pe google : ...Evaluar S.R.L. Despre noiSuntem o companie localizata in Alba Iulia, judetul Alba, si infiintata in anul 1992.

  Cu un efectiv de 1 angajati, Evaluar S.R.L. efectueaza: evaluari si lichidari judiciare. Prin serviciile pe care le oferim dorim sa intampinam nevoile clientilor nostri din Romania astfel incat sa devenim un partener de incredere in colaborarile viitoare....

  o firma cu 1 angajat a evaluat o afacere de sute de milioane ....care are leg cu un zacamant de miliarde ?????
 • 0 (2 voturi)    
  Mai mult profesionism, va rog (Joi, 5 aprilie 2012, 15:09)

  Chianti [anonim]

  Multi au impresia ca evaluarile astea se fac ochiometric: atata zacamant inmultit cu pretul de azi la bursa = zeci de miliarde. Iertati-ma, dar asta este un calcul ciobanesc.

  Facind abstractie de cazul asta, o companie vine si cumpara o alta companie. Daca cea de-a 2-a companie a avut pierderi 10 ani si un profit minuscul in al 11, in ruptul capului nu o sa ofere cineva miliarde de euro ca sa o cumpere. Reveniti la judecata normala, domnilor. Nu te duci la actionari sa le spui ca ai cumparat cu 5mld de euro o companie care a avut un profit de 10mn de euro si pierderi de 10 ani ca te dau aia afara si iti cer sa faci si un examen psihologic.
 • 0 (0 voturi)    
  Este o diferenta (Joi, 5 aprilie 2012, 16:20)

  Bogdan [anonim]

  Multi se grabesc sa puna semnul egal intre valoarea care ar fi trebuit sa o aiba CupruMin si valoarea estimata minereului de cupru.
  Statul roman a vandut o companie ce are drept de exploatare a unui zacamant de cupru si pentru care va plati o redeventa in functie de ce cantitatea exploatata.
  Asa este si pentru petrol, gaze, diamante, aur, argint sau orice altceva ce se extrage din pamant.
  Statul acorda licenta de explorare si exploatare si incaseaza redeventa. E la fel oriunde in lume, altfel nu ar mai exista Petrom, OMV, BP, Chevron, etc... si statele respective ar trebui sa extraga ele, prin companiile proprii.

  Ce e important nu este valoarea cu care s-a vandut CupruMin, pentru ca aici cred ca iesim in castig net, ci valoare redeventei care va fi platita pentru exploatarea minereului.
 • 0 (0 voturi)    
  redevente (Joi, 5 aprilie 2012, 16:33)

  Mihai Baciu [anonim]

  Buna ziua

  Scriu intrucit sint in domeniu, chiar in Canada

  Uiati mai jos redeventele miniere din Peru, tara cu o gramada de zacaminte

  Royalties

  In June 2004, Peru's Congress approved a bill to allow royalties to be charged on mining projects. The royalties are levied on a Peruvian mine's annual sales of minerals in refined, semi-refined or concentrate form according to the international market value of minerals at the following rates:

  1.0% for sales up to US$60M;
  2.0% for sales between US$60M and US$120M; and
  3.0% for sales greater than US$120M.

  Taxation & Foreign Exchange Controls

  Corporate net income is taxed at a rate of 30% of annual net income, subject to an additional 4.1% withholding tax at the time profits are distributed to shareholders. There are currently no restrictions on the ability of a company operating in Peru to transfer dividends, interest, royalties or foreign currency to or from Peru or to convert Peruvian currency into foreign currency.

  Congress has approved a Temporary Net Assets Tax, which applies to companies subject to the General Income Tax Regime. Net assets are taxed at a rate of 0.5% on the value exceeding Nuevo Sol 1,000,000 (approximately US$300,000).

  Sursa:

  http://www.tartisanresources.com/about-peru.php

  Redevente asemanatoare sint si in Canada siustralia asa ca nu am lesinati atit ca e putin; de ce nu a rezolvat guvernul trecut privatizarea asta la 19 milioane ? cind inca nu eram in criza ?

  Incetati sa va pricepeti la totul si de fapt la nimic !

  Pontenescu si acolotii nu fac nici impreuna nici egalul unui neuron al lui MRU.

  Dixit


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by