Directorul general al Apple, Tim Cook, conduce in lista celor mai bine platiti presedinti de companii din America pe anul 2011, gratie unei optiuni de achizitie de actiuni care ii permite sa-l devanseze cu peste 300 de milioane de dolari pe ocupantul locului doi, scrie Wall Street Journal, citat de AFP.

Cook, care a preluat conducerea Apple in august, la doua luni dupa moartea fondatorului companiei, Steve Jobs, are o remuneratie de 377,98 milioane de dolari.

In total, Cook a castigat 900.000 de dolari in salarii si prime de performanta. Majoritatea veniturilor provine dintr-un milion de actiuni, supuse unor restrictii, care i-au fost acordate in momentul numirii sale in aceasta functie.

Fondatorul si directorul general al Oracle, Larry Ellison, ocupa locul doi, cu 76,01 milioane de dolari.

Aceste cifre, obtinute din rapoartele anuale ale actionarilor, au fost compilate de Hay Group pentru Wall Street Journal si se refera la 300 dintre cele mai mari societati cotate in Statele Unite, din punct de vedere al cifrei de afaceri.

Directorul televiziunii CBS, Leslie Moonves, ocupa locul trei, cu 69,32 milioane de dolari, urmat de directorul general al retailerului american JCPenney, Ronald Johnson (53,27 milioane de dolari), recrutat de Apple in noiembrie.

Presedintele director general al Motorola Mobility, Sanjay Jha, se afla pe locul cinci, cu 46,59 milioane de dolari.

In Top 10 se regasesc numele directorilor Citigroup, Viacom, Motorola Solutions, Walt Disney si Ford.

Wall Street Journal a notat ca remuneratia lui Cook este cea mai mare inregistrata din anul 2006. Dar cotidianul precizeaza ca Apple a explicat actionarilor ca obtinerea acestor actiuni este valabila pentru urmatorii 10 ani. Jumatate din actiunile acordate va trebui pastrata cel putin pana in 2016, iar restul cel putin pana in 2021.