Apple are peste 891 de miliarde de dolari in conturi din afara Statelor Unite, Microsoft 54 de miliarde, Google 43 de miliarde iar Cisco 42 miliarde, si incearca acum sa convinga autoritatile din Washington sa modifice codul fiscal pentru a putea repatria aceste fonduri fara a plati o factura fiscala prea mare, scrie AFP.

Este in interesul tarii, argumenteaza aceste firme, pentru a investi si a crea locuri de munca in Statele Unite.

Societatile din industria inaltelor tehnologii, care au marje de profit foarte mari, nu sunt singurele care se afla in aceasta situatie: o serie de estimari cifreaza la peste o mie de miliarde trezoreria acestor firme plasata in strainatate.

Fenomenul este raspandit in special in grupurile care detin multe active intangibile: "Toate intreprinderile care au proprietate intelectuala, fie ca e vorba de softuri sau de brevete de medicamente, au posibilitatea sa acorde proprietatea unei filiale externe amplasate intr-un paradis fiscal", explica Robert McIntyre, director la organizatia Citizens for Tax Justice.

In cazul Apple, "practic toti banii care sunt in strainatate nu au fost niciodata taxati de nimeni", spune McIntyre.

Agentia de rating Moody's Investors Service estima in iulie ca 22 de grupuri americane din sectorul tehnologiilor isi pastrau 70% din lichiditati in strainatate, la finele lui martie.

Moody's arata ca aceste firme sunt reticente in a-si repatria aceste fonduri, care ar putea fi taxate cu 35% in SUA.

In 2004, multinationalele solicitasera si obtinusera o rata mai favorabila de impunere, de 5,25%.

De anul trecut, gigantii Microsoft si Cisco, precum si Pfizer, au lansat o campanie prin care afirma ca o noua exceptare de la impozitare ar putea crea 2,9 milioane de locuri de munca in Statele Unite, dar acest grup si-a suspendat eforturile o data cu amplificarea campaniei prezidentiale, cu intentia de a o relua dupa alegerile din noiembrie.

"Fiscalitatea actuala descurajeaza puternic societatile americane care, altfel, ar putea sa-si repatrieze o parte substantiala a lichiditatilor lor", spunea, in urma cu cateva luni, directorul financiar al Apple, Peter Oppenheimer.

Dar administratia Obama considera ca discountul acordat in 2004 nu a avut efectul scontat si este ostila acestei initiative.

Candidatul republican la presedintie Mitt Romney propune un nou sistem "teritorial", prin care profiturile vor fi taxate in teritoriile in care au fost realizate, in conditiile in care sistemul actual "incurajeaza multinationalele sa-si pastreze pe termen nedefinit profiturile in strainatate".

Dar pentru Seth Hanlon, de la centrul de reflectie de stanga Center for American Progress, acest plan va incuraja intreprinderile sa-si delocalizeze locurile de munca si investitiile.

Christopher Bergin, expert in probleme de fiscalitate, crede ca sistemul de impozitare al firmelor este atat de plin de nise incat "marile intreprinderi pot angaja armate de avocati si de experti pentru a-si reduce impozitele".

"Apple nu face nimic ilegal atunci cand profita de reguli, asa cum sunt ele scrise, ceea ce este nedrept este codul fiscal", adauga el.