Programele de responsabilitate sociala corporativa (CSR) au misiunea de a asigura sustinere in domenii in care "a face bine" nu este o optiune, ci o necesitate. Prin CSR companiile sunt incurajate sa se implice activ in comunitatile care au nevoie de ajutor, fie ca vorbim de domenii precum sanatate, educatie sau mediu.

Foto:

CSR este modul unei companii de a fi alaturi de comunitatile din care face parte. Parteneriatul bazeaza pe incredere si pe convingerea ca evolutia se poate realiza doar printr-o colaborare care depaseste limitele financiarului.

Grupul Rompetrol este una dintre companiile care se implica si investeste in mod sustinut in dezvoltarea comunitatilor locale si nationale. Pentru a veni in sprijinul sectoarelor vulnerabile ale societatii, compania a lansat in 2009 platforma de CSR "Energia vine din suflet", care include programul national "Impreuna pentru Fiecare", dar si proiecte punctuale din domeniile sanatate si protectia mediului. La nivel de Grup, valoarea sumelor investite anual in cauze sociale depaseste 1 milion USD.

Sustinerea SMURD, a Fundatiei Ovidiu Ro sau a Galei Societatii Civile, dezvoltarea programului "Impreuna pentru Fiecare" sunt doar cateva exemple ale modului in care proiectele de CSR derulate de Rompetrol schimba radical viata unei comunitati.

Doar in 2011, prin cele trei puncte de operare de la Bucuresti, Targu Mures si Arad, elicopterele SMURD au intervenit de urgenta in 978 de cazuri. 1569 de ore de zbor au fost investite pentru salvarea vietilor omenesti din toata tara. In 2012, numarul urgentelor si al misiunilor aero-medicale este in continua crestere, Din 2010, ca parte a platformei de CSR "Energia vine din suflet", Rompetrol asigura combustibilul necesar pentru operarea elicopterelor SMURD pentru interventii medicale.

Elicopter SMURD

Elicopter SMURD

Foto: Rompetrol

"E un parteneriat strategic care duce la implinire cel mai important deziderat al nostru - acordarea de asistenta medicala pacientilor aflati in stare critica si care necesita o interventie rapida cu un nivel inalt de profesionalism." spune Dr. Raed Arafat in luna martie a acestui an, referindu-se la colaborarea dintre SMURD, Inspectoratul General de Aviatie si Rompetrol.

Educatia este un alt domeniu in care investitiile, parteneriatele si actele de caritate sunt cele care vor face ca viitorul copiilor sa insemne scoala, integrarea in societate, performanta. In Romania sunt aporoximativ 100.000 de copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca, iar rata abandonului scolar creste de la un an la altul, mai ales in mediul rural. Parteneriatul dintre Asociatia Ovidiu Ro si Grupul Rompetrol are drept scop sustinerea educatiei timpurii in Romania, in special in randul copiilor proveniti din familii defavorizate, cu probleme sociale grave. In prezent, 1400 de copii din 12 judete beneficiaza de sustinere prin programul "Fiecare copil in gradinita" dezvoltat de asociatie si sustinut de companie timp de 9 ani,

"Impreuna pentru Fiecare" 2012

Programul national "Impreuna pentru fiecare" are ca principal obiectiv sustinerea dezvoltarii comunitatilor locale. Pe parcursul unui an, in cadrul unei editii sunt inscrise sute de propuneri pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor. Dintre acestea sunt alese acele proiecte de sanatate si mediu care reprezinta nevoi urgente in viata unei comunitati si dovedesc capacitate de mobilizare a membrilor sai.. Programul se adreseaza ONG-urilor, fundatiilor, reprezentantilor comunitatilor locale si persoanelor cu spirit civic pentru a inscrie proiecte de mediu sau sanatate, cu impact major asupra comunitatii din care fac parte.

In perioada 2009 - 2011 au fost inscrise in cadrul programului peste 800 de proiecte, iar 55 de comunitati locale au primit finantare de 750,000 USD pentru aplicatiile depuse. In total, 200.000 oameni au beneficiat de servicii medicale imbunatatite sau de rezultatele unor proiecte de mediu (statii de epurare ecologice, panouri solare, reabilitare de teren degradat si amenajari spatiu verde).

Anul acesta, in cadrul celei de-a patra editii, Grupul Rompetrol a selectat 16 proiecte care urmeaza sa fie implementate cu un sprijin de 250,000 USD pana la sfarsitul lui 2012, in judetele Alba, Bihor, Botosani, Calarasi, Constanta, Dolj, Mures, Prahova, Salaj, Suceava si municipiul Bucuresti.

"Programul creste, an de an, prin proiecte ambitioase cu rezultate durabile care raspund nevoilor partenerilor nostri sociali, in sectoarele sanatate si mediu. Ne bucuram ca si in acest an vom sprijini peste 50.000 de persoane, din mai multe regiuni geografice, care se confrunta cu probleme complexe. Valoarea finantarii pentru fiecare proiect variaza intre 45,000 si 90,000 RON" - declara Alexey Golovin, Director Comunicare al Grupului Rompetrol.

Unul dintre acestea a fost scris de Asociatia "Inima Copiilor" pentru achizitionarea consumabilelor pentru aparatura sectie de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Maria Curie din Bucuresti. "Este vorba despre un proiect de achizitionare de consumabile si instruirea de personal pentru un aparat ECMO - un aparat de circulatie extracorporala pentru copiii care au probleme cardiace. Aparatul exista in spitalul Maria Curie din 2009, dar nu s-a folosit pana acum. Noi am facut proiectul pentru achizitionarea kit-urilo necesare pe perioada unui an", a declarat Alex Popa, presedintele Asociatiei "Inima Copiilor".

Conform statisticilor, la terapie intensiva nou-nascuti din cadrul spitalului Maria Curie se trateaza intre 5 si 7 copii intr-un an. "Un pacient inseamna cam 1.200 de euro. Pe langa consumabilele ECMO ne dorim si aparatura pentru telemedicina, 2 servere si un pachet de training in Marea Britanie. Daca am face un calcul, 10.000 de euro sunt kit-urile ECMO, iar aparatele de telemedicina inseamna 6.000 de euro", ne-a declarat Dr. Catalin Cirstoveanu, seful Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti.

Un alt proiect declarat castigator in Bucuresti este cel al Hospice Casa Sperantei. Asociatia ofera ingrijire paleativa gratuita pentru 1700 de pacienti anual. Aproximativ 100 dintre acesti pacienti se adreseaza singurului centru din Bucuresti, aflat pe strada Fetitelor, nr. 26. "La noi vin in special femei si copii cu afectiuni oncologice si trebuie sa mentionez ca serviciile noastre sunt gratuite, fara taxe ascunse sau <> pentru personalul medical. Ne dorim sa reabilitam o aripa care s-a degradat in timp, asa ca am decis sa scriem un proiect, sa participam la programul "Impreuna pentru fiecare" si sa avem norocul sa fim si printre cei care vor primi finantare anul acesta. Cel tarziu pana la inceputul lunii octombrie sper sa terminam de reconstruit aripa afectata", a declarat Alexandru Padureanu, CEO Hospice Casa Sperantei.

Atunci cand vine vorba de salvarea unei vieti orice minut conteaza si trebuie luate masuri urgente. Solutia, in cazul Spitalului Judetean Oradea, a fost construirea unui heliport. "Pentru a ajunge la Cluj, pacientul este transportat cu ambulata SMURD pana la aeroportul din Arad. Drumul de la spital la aeroport este de cca. 30 de minute, iar cu elicopterul mai face inca 45 de minute. Este cel putin ciudat ca timpul de deplasare sa se dubleze din cauza drumului dintre spital si aeroport, mai ales atunci cand vorbim de cazuri critice. Un alt aspect este ca putem ajunge mult mai repede la cazurile grave semnalate pe raza judetului. Proiectul incepe sa se deruleze la 1 august si trebuie finalizat in 3 luni", a declarat Hadrian Borcea, Seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea si coordonator al SMURD Bihor.

"Sa dam o sansa prematurilor: este un alt proiect desemnat castigator in 2012. 10% din nasterile inregistrate intr-un an sunt cazuri de copii nascuti inainte de termen, copii care au nevoi speciale, asigurate de incubatoare. "Am scris acest proiect in calitate de voluntar si de mama. Nu fac parte din nicio asociatie sau ONG si este primul proiect pe care il scriu. Vreau doar ca nascutii prematur sa aiba o sansa la viata. Am o relatie speciala cu doamna doctor Gheorghita Sardescu, sefa Sectiei neonatologie a Spitalului "Sfantul Pantelimon" si stiam cata nevoie este de incubatoare.

Dotari noi la Spitalul Pantelimon

Dotari noi la Spitalul Pantelimon

Foto: Rompetrol

De aici ne-a venit idea de a scrie un proiect si de a aplica la programul <> pentru dotarea spitalului cu inca 2 incubatoare performante. In acest moment exista 7 incubatoare inchise si 6 deschise care au o vechime de 10 ani. Si pentru ca tot vorbim despre cifre, in maternitatea Pantelimon se nasc anual 2000 de copii, din care 15% au nevoie de ingrijire la sectia de terapie intensiva. In cele 2 incubatoare din proiect vom ajunge la o medie de 12 copii/incubator/an", a declarat Oana Pinzariu, voluntar.

Sportul de performanta - o investitie de viitor

Recent, Grupul Rompetrol si Federatia Romana de Polo au incheiat un parteneriat pentru sustinerea echipei nationale de polo la Jocurile Olimpice de la Londra. Sprijinul se inscrie in directiile de implicare ale Rompetrol in promovarea performantelor si valorilor romanesti, atat in tara cat si in strainatate.

Turneul masculin de polo se va desfasura intre 29 iulie si 12 august, primul meci al Romaniei la Jocurile Olimpice va fi impotriva reprezentativei Marii Britanii, pe data de 29 iulie. Din grupa mai fac parte echipele Statelor Unite, Serbiei, Muntenegrului si Ungariei.

Lotul national de polo

Lotul national de polo

Foto: Rompetrol

"Intampinam cu bucurie fiecare nou parteneriat al Federatiei Romane de Polo, dar Rompetrol este cu adevarat un partener, inspirandu-ne prin identitatea si rezultatele sale. Valorile similare pe care le impartasim: curaj, determinare, spirit de echipa, ne fac sa ne simtim mai aproape de sustinatorii nostri" - declara Cosmin Radu, capitanul echipei.

Articolul face parte din Proiectul "Energie vie - sustinut de Rompetrol".