Compania japoneza Marubeni este interesata sa cumpere "o parte importanta" din surplusul de certificate de emisii de carbon al Romaniei, a declarat miercuri Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Traicu a precizat ca Romania vrea sa vanda pana la sfarsitul acestui an surplusul de certificate.

Potrivit Mediafax, Marubeni Corporation are in jur 4.000 de angajati si 120 de birouri in 68 de tari si regiuni, inclusiv in România. Marubeni este una dintre cele mai mari companii japoneze de intermediere comerciala, cu operatiuni in domeniul alimentar, textile, energie, metale, resurse minerale si in industrie chimica.

Activitatile companiei includ si proiecte energetice si de infrastructura, fabrici, utilaje, finante, logistica, constructii si dezvoltare imobiliara.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de la Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera.

Romania dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obtine, in 2008, aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Din 2008 insa, autoritatile nu au reusit sa ajunga la un acord privind entitatea care va vinde certificatele, astfel ca pana in prezent nu au organizat nicio licitatie, chiar daca diversi oficiali au afirmat in repetate randuri ca exista potentiali clienti.

Romania a fost suspendata in august 2011 de la tranzactionarea certificatelor, pentru ca nu a elaborat o legislatie adecvata care sa permita inventarierea acestor documente.