Grupul rus Atomstroyexport va cere Bulgariei compensatii financiare in valoare de un miliard de euro, dupa anularea proiectului de constructie a centralei nucleare de la Belene, scrie AFP.

"Sumele solicitate de Atomstroyexport (in fata curtii de arbitraj din Paris) includ costurile tuturor lucrarilor efectuate pentru proiect, cel al materialelor, pierderile si restul. Valoarea globala a noilor compensatii se ridica la cel putin un miliard de euro", a precizat grupul rus.

"Majorarea compensatiilor solicitate este fondata pe faptul ca proiectul a fost oprit de guvernul bulgar (...) si NEK continua sa refuze sa plateasca Atomstroyexport pentru cheltuielile angajate si pentru pierderi", a argumentat societatea rusa.

Premierul bulgar Boiko Borissov anuntase in martie ca tara sa renunta, din ratiuni economice, la constructia centralei nucleare de la Belene, cu o putere de 2.000 MW.

Guvernul si-a anuntat intentia de a mentine constructia unuia dintre reactoare, de o putere de 1.000 MW, dar la Kozlodui.