Grupul luxemburghez ArcelorMittal a anuntat luni inchiderea definitiva a furnalelor din Florange, ultimele din regiunea Lorraine, in estul Frantei, simbol al revolutiei industriale din aceasta tara, scrie AFP.

Aceasta decizie asteptata a fost anuntata sindicatelor in cadrul unui comitet central al intreprinderii condus de presedintele director general indianul Lakshmi Mittal, la sediul grupului din Saint-Denis, in conditiile in care cele doua furnale sunt oprite de 14 luni.

Peste 600 de salariati din cei 2.500 ai uzinei din Florange isi vor pierde locurile de munca, fara a lua in calcul subcontractorii.

Conducerea grupului a precizat ca doreste sa-si "concentreze eforturile si investitiile pe activitatile din aval" care angajeaza peste 2.000 de persoane.

Potrivit sindicatelor, ArcelorMittal, care pana in prezent a refuzat sa separe ansamblul instalatiilor de pe situl industrial, a oferit guvernului un interval de 60 pentru a gasi un eventual investitor interesat de cele doua furnale si de cocseria din Florange.

Conducerea a raspuns astfel unei cereri a guvernului, formulata duminica de ministrul pentru Redresarea productiei Arnaud Montebourg.

Sindicatele au considerat luni ca decizia grupului este "inacceptabila si scandaloasa". Unii dintre ei au cerut chiar nationalizarea siderurgiei.

Guvernul intentioneaza sa adopte in Parlament pana la finele anului o lege care sa-i permita rascumpararea siturilor industriale care urmeaza sa fie inchise.

Inchiderea celor doua furnale din Lorraine va pune capat unui mod de viata in aceasta regiune unde siderurgia, mult timp in inima revolutiei industriale franceze, a devenit un simbol identitar.

Aceasta dimensiune explica mentinerea a numeroase fabrici care ar fi trebuit inchise, in logica industriala, in timp ce regiunea vecina din Germania si-a inceput reconversia.

Socul petrolier din 1973, incetinirea mondiala a comenzilor, cresterea in putere a producatorilor asiatici au condus ineluctabil la slabirea industriei europene a otelului si la pierderea a zeci de mii de locuri de munca.

De mai multe ori restructurata, o perioada nationalizata, siderurgia franceza regrupata in cadrul Arcelor a ajuns in 2006 in mainile Mittal, care a inchis in 2009 combinatul din Gandrange, vecin cu Florange.

ArcelorMittal justifica inchiderea furnalelor din Florange prin scaderea puternica a cererii de otel in lume si costul de productie prea ridicat in Europa.

World Steel Association (WSA) estimeaza la 25% caderea comenzilor de otel in lume, incepand cu 2007.