Privatizarea CFR Marfa este intrerupta, deoarece strategia nu a primit avizul CSAT
Buzatu a aratat ca ministrul Transporturilor s-a prezentat la ultima sedinta CSAT cu proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa, dar nu a primit avizul necesar.
Proiectul avea avizul ministerele Finantelor, al Administratiei si Internelor, al Apararii Nationale, al Justitiei si al Consiliului Concurentei.
"Ultimul aviz trebuia sa soseasca din partea CSAT (...) Ne-a venit un comunicat de presa in care am fost informati ca membrii CSAT au fost informati", a spus Buzatu, mentionand ca din punctul de vedere al ministerului ar fi fost foarte important sa afle ce reprosuri exista "la concret" din partea CSAT.
"Avem de-a face cu incapacitatea institutiilor statului de a raspunde provocarilor si necesitatilor momentului", a afirmat el.
Oficialul Ministerului Transporturilor a adaugat ca procesul de privatizare a CFR Marfa nu este blocat, ci doar intrerupt sau ingreunat.
Intrebat daca in aceste conditii privatizarea mai poate fi incheiata pana la finele anului, Buzatu a afirmat ca "poate fi o problema respectarea termenului de 31 decembrie".
Oficialul MTI a mai afirmat ca in cazul CFR Marfa solutia managementului privat ca o alternativa la privatizare ar fi un paliativ si un surogat.
Proiectul de strategie privind privatizarea companiei a fost modificat recent, Guvernul relaxand semnificativ conditiile impuse eventualilor investitori la CFR Marfa legate de cuantumul garantiei si al taxei de participare la licitatia de privatizare, cum a procedat si in cazul Oltchim.
Guvernul intentioneaza sa vanda prin licitatie cu strigare un pachet de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al CFR Marfa, precum si pachetul care va fi detinut de stat in urma conversiei datoriilor societatii in actiuni si cel rezultat in urma compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR S.A.
Initial, ministrul de resort anuntase ca strategia de privatizare a CFR Marfa va fi aprobata in sedinta Guvernului din 26 septembrie.
Ministerul a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
PSD, USL ..pamblicari ordinari
Pentru ca nu sunt nici proprietatea lui Victor Ponta, nici a d-lui Buzatu sau a FMI.
Oamenii de la noi din tara au muncit pentru construirea unui combinat ca Oltchim sau a altor fabrici si au fost construite cu banii nostri, ai parintilor, ai bunicilor.
Si, cu o repeziciune fantastica, in ultimii ani a fost distrusa munca unor oameni. Combinatele au devenit "fier vechi", iar angajatii au ramas fara locuri de munca.
Parca ar fi fost un concurs: sa fie distruse fabricile mai repede decat au fost construite.
Este foarte bine ca CSAT-ul nu a dat avizul pentru privatizarea CFR Marfa. Ar trebui oprite privatizarile tuturor companiilor strategice.
Fiind perioada de criza, nu are nimeni bani sa cumpere la un pret de recuperare a investitiei.
Vanzarea sub pretul corect nu poate fi considerata "inselaciune deosebit de grava" sau subminarea economiei nationale?
Inainte de a se realiza privatizarea companiilor de stat, ar trebui sa se publice care este valoarea activelor, iar CSAT-ul sa nu permita vanzarea prin "incredintare directa", la orice pret.
Daca guvernantii vand companiile de stat pe nimic, nu pot fi acuzati de tradare a interesului national?