Premierul Victor Ponta da asigurari ca salariile restante la Oltchim vor fi platite in cursul acestei luni. De asemenea, luna viitoare pot fi pornite sectii ale combinatului, a mai spus Victor Ponta, cu ocazia participarii la conferinta Energypedia, organizata de grupul CEZ Romania. Ponta a mai spus ca a discutat in cursul zilei de luni cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, care i-ar fi confirmat ca are in atentie problema Oltchim. Pe de alta parte, comisarul i-ar fi sugerat sa nu fie acordat un ajutor pana ce Comisia Europeana nu va face o analiza la nivel european.

  • "Eu am vorbit ieri cu comisarul Almunia, care mi-a confirmat faptul ca are in atentie problema Oltchim, ca asteapta..., in primul rand staful DG Competition asteapta discutia cu oficialii romani si inteleg ca reprezentantii, si ai Consiliului Concurentei, si ai Ministerului Economiei, probabil chiar saptamana aceasta, vor merge la Bruxelles. Dupa care, dupa ce se epuizeaza discutiile tehnice, domnul Chitoiu va merge la Bruxelles sa discute cu comisarul Almunia si asteptam un raspuns de la Comisie. Ceea ce mi-a spus comisarul Almunia - mi-a spus inca o data faptul ca, imi sugereaza, sigur, sa nu procedam la acordarea imprumutului pana nu avem aceasta analiza facuta in cadrul Comisiei Europene, la nivel european, nu doar pentru Romania. Problema ajutorului de stat este extrem, extrem de sensibila si de atent tratata, de Comisie, si nu vreau sa avem un conflict pe aceasta tema.", a adaugat premierul.

"Comisia Europeana va spune ca este ajutor de stat, nu imprumut. Imprumut presupune sa-i dam si sa-i recuperam in sase luni, ori daca-i dam si nu se reporneste inseamna ca de la inceput i-am dat si nu-i mai vedem niciodata", a adaugat Ponta.

Pana atunci, comitetul de repornire a Oltchim trebuie "sa gaseasca solutia juridica pentru ca banii de salarii sa nu mai fie luati de catre creditori".