Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young. Initial, proiectul era estimat la 4 miliarde de euro. Studiul de fezabilitate va fi discutat in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din 26 octombrie. Acoperirea costurilor va fi facuta prin aport de capital al actionarilor, imprumuturi, precum si aportul in natura al Nuclearelectrica SA cu activele existente. Tot in AGA din 26 octmobrie va fi discutata si numirea unui nou director general interimar. Pentru aceasta functie a fost nominalizata Daniela Lulache, fosta sefa a Fondului Proprietatea.

Aceasta va detine functia pana cand va fi numit un management conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat. Lulache il va inlocuit pe actualul director interimar, Dumitru Dina.

Valoarea estimata a proiectului este de 6,4 mld euro. Valoarea activelor existente aflate in proprietatea Nuclearelectrica de 1 mld euro, suma corespunzatare stocului de apa grea de 988 tone, echipamentelor mecanice existente etc.

In studiu se mai arata ca valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.

Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.

In primavara, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.