Vezi in text care este miza acestui transfer si cat de valoroasa este compania.
In prezent, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta S.A. (CNAPM) este controlata de Ministerul Transporturilor care detine 60%. Consiliul local al Municipiului Constanta detine un pachet 20% din actiuni, iar Fondul Proprietatea tot 20%. Consiliul local a ajuns actionar in 2008 tot dupa un demers al parlamentarilor PSD, initiativa care nu a fost sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Acesta a refuzat in martie 2008 sa promulge legea privind transferul unui pachet de 20% din acţiunile portului în proprietatea Consiliului Local Muncipal (CLM) Constanţa. Legea a fost intoarsa in Palament pentru reexaminare, fiind promulgata, in cele din urma, in varianta initiala. Basescu a retransmis legea in Parlament pe motiv ca Portul Constanţa reprezintă un obiectiv deosebit de important pentru securitatea naţională a României şi pentru economia naţională. Aflat in „vecinătatea bazelor militare americane din judeţ determină influenţarea reciprocă a deciziilor strategice şi manageriale ale entităţilor implicate”, preciza in acea perioada Presedintia. "Includerea Consiliului Local al Municipiului Constanţa în sfera celor care pot influenţa, fie şi indirect, exploatarea acestora, reprezintă o problemă de securitate naţională a României", se mai arata in motivarea Presedintiei.
- Contactat de HotNews, fostul ministru al transporturilor, Alexandru Nazare, a spus ca o astfel de schimbare s-ar resimti cel mai mult in privinta accesarii fondurilor europene. "Ar avea alt regim in accesarea fondurilor europene", a precizat Nazare. In prezent, proiectele Portului Constanta sunt finantate cu fonduri europene prin Programul Operational Sectorial "Transport". Nazare sustine ca nu valoarea in sine a portului reprezinta o miza pentru autoritatile locale, ci proiectele care s-ar putea dezvolta. Potrivit companiei, valoarea investitiilor in 2011 a fost de 15,3 milioane de euro, din care 38,07% surse proprii, 61,43% fonduri europene si 0,5% alocari bugetare. De asemenea, pentru 2012 au fost programate investiţii de 709,6 milioane de lei, din care 669,6 milioane lei din fonduri europene.
In prezent, se afla in derulare mai multe proiecte care au in vedere atat construirea de noi facilitati pentru operarea marfurilor, cat si imbunatatirea legaturilor de transport. Aceste proiecte sunt localizate in principal in partea de sud a portului.
Principalele proiecte finantate din fonduri europene aflate in derulareVezi aici mai multe amanunte legate de proiectele aflate in derulare.
- Pod Rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra
- Dezvoltarea Capacitatii Feroviare in Zona Fluvio-Maritima a Portului Constanta
- Extinderea spre sud a danei de gabare din Portul Constanta
- Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea cresterii adâncimilor senalelor si bazinelor si a sigurantei navigatiei în Portul Constanta
- Pod rutier peste canalul de legatura
- Proiectul ADB Multiplatform (Adriatic - Danube - Black Sea Multimodal Platform)- finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Cat de importanta este CN Administratia Porturilor Maritime ConstantaPotrivit datelor furnizate pe site-ul sau, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta gestioneaza activitatea din porturile maritime Constanta, Midia si Mangalia si pentru portul turistic Tomis. Portul Constanta este un important centru de tranzit. De altfel, beneficiaza de o pozitionare geografica avantajoasa, fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european: Coridorul IV, Coridorul IX si Coridorul VII (Dunarea) - care leaga Marea Nordului de Marea Neagra prin culoarul Rin-Main-Dunare. Portul Constanta e situat la intersectia rutelor comerciale care leaga pietele tarilor fara iesire la mare din Europa Centrala si de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrala si Extremul Orient.
Avantajele Portului Constanta
In apropierea Portului Constanta sunt situate cele doua porturi satelit Midia si Mangalia, care fac parte din complexul portuar maritim romanesc. Cele doua porturi satelit au un rol important in cresterea eficientei facilitatilor portuare oferite de portul principal. Portul Midia a fost proiectat si construit pentru a pune la dispozitie facilitatile pentru centrul industrial si petrochimic adiacent. Principalele marfuri operate prin acest port sunt: petrolul brut si produse derivate, cereale, GPL, produse metalice. Prin portul Mangalia sunt operate marfuri precum: produse chimice, ingrasaminte, bitum, marfuri generale, GPL.
- Port multifunctional, cu adancimi ale apei in bazinul portuar suficiente pentru acostarea celor mai mari nave care trec prin Canalul Suez;
- Acces direct la tarile Europei Centrale si de Est prin Coridorul Pan European VII - Dunarea;
- Centru de distributie a containerelor catre porturile din Marea Neagra;
- Conexiuni cu toate modalitatile de transport: cale ferata, rutier, fluvial, aerian si conducte;
- Terminale care asigura o legatura rapida cu porturile Marii Negre si Marii Mediterane;
- Disponibilitatea suprafetelor pentru dezvoltari viitoare;
- Portul Constanta are statutul de Zona Libera
Portul Constanta are o capacitate de operare anuala de aproximativ 120 milioane tone, fiind deservit de 156 de dane, din care 140 sunt operationale. Lungimea totala a cheurilor este de 29,83 km, iar adancimile variaza intre 7 si 19 m.
Portul Constanta este atat port maritim, cat si port fluvial. De altfel, legatura cu Dunarea, prin Canalul Dunare - Marea Neagra, reprezinta unul dintre principalele avantaje ale Portului Constanta. Traficul fluvial poate sa ajunga si la 17 milioane tone/an.In Portul Constanta poate fi operata orice categorie de marfa: produse alimentare, laminate, ciment, produse chimice si ingrasaminte in saci, produse metalice etc. Anul trecut, s-a ajuns la un trafic total de circa 45 de milioane de tone. De asemenea, Portul Constanta se ocupa si de depozitarea marfurilor perisabile si containerelor frigorifice. In Portul Constanta exista patru terminale de containere. In plus, Portul Constanta dispune de doua terminale ferry-boat pentru operarea oricarui tip de vehicul.
In Portul Constanta opereaza companii private care, in schimbul unor sume platite CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, ofera serviciile necesare activitatii portuare.
Printre perspectivele care fac din Portul Constanta un obiectiv de maxim interes se numara si proiectul energetic AGRI. Daca acesta va fi realizat, in Portul Constanta va fi construit un terminal de de gaz natural lichefiat, de unde gazele lichefiate aduse din Azerbaidjan (via Georgia) vor pleca spre Europa.

Noi nu ne vindem tara si nu privatizam nimic, Oltchim e pe butuci bun de vandut cu 1$, Hidroelectrica este la fezandat, urmeaza Posta dar dupa alegeri, Tarom este in acelasi sos cu Hdroelectrica, CFR-ul au reusit dupa ani buni de management defectuos sa-l pregateasca pt. privatizare, btw nu a observat nimeni cand Poanta a mai vandut niscaiva actiuni toti sunt atenti la antena 1,2 si 3, acum ca avem si OTV in parlament o sa fie si mai interesant.
Spitalele impreuna cu Mterorex au ajuns pe mana lui Oprescu, care o sa-si indeplineasca si visul de 2-3 miliarde de euro, daca a mancat un kkt in campanie o sa faca si autostrada suspendata, indiferent de costuri sau utilitate.
In toate tarile civilizate astia sapa sub pamant, pt. ca este mai ieftin, ecologic si civilizat, noi suspendam, de la presedinti la drumuri.
Vai de soarta noastra, dar ocazia asta poate ne trezim, punem mana pe furca, cosa si topor si ne facem dreptate, sper ca de data asta sa nu mai fim condusi si manipulati de un Ilici, precum oile de Jiji viitorul presedinte PNL.
Ridicam o spanzuratoare sau niste tepe in piata Constitutiei(nu conteaza numele pietei dar sa incapa cat mai multi), si prin vot simplu cu mana ridicata, stabilim pe cine spanzuram sau tragem in teapa, sa vaza si ei si sa inteleaga cu aceasta ocazie cum este cu vointa poporului.
N-avem voie nici sa mai comentam fara sa ne insultati?
Voi va doriti "un singur glas, o unica simtire" ca-n vremurile voastre de aur cand unii munceau si altii oracaiau?
Mars inapoi la referendumurile voastre!
El este doar o flasneta,un papagal care-i bagat la inaintare de niste ticalosi mai batrani.
Ce are de a face PDL aici?
Pun pariu ca traficul prin portul Constanta va scadea drastic daca portul ajunge la municipalitate si se apuca membrii consiliului local Constanta sa voteze cine stie ce taxe uriase pentru transportatori si comercianti...
Adica BAGI BUMBAC SI IESE LANA! Bravos redactore!
O sa iasa un sote si se va alege praful si pulberea!
Mai bine il dam olandezilor!
si ca orce vaca care-o mulgi fara sa-i dai si tain ,fin ,o pui in genunchi in 2 zile asa si portul in care nu-i vad sa investeasca ceva vor sa fure cit pot si atunci totul s-o duce de ripa cum s-au dus toate in Romania calarita jefuita si regulata dupa cum le-a fost placul derbedeilor indiferent de gasca(partid).