Isteria Black Friday - Marketing dus la extrem sau o ocazie ideala de a cumpara produse la preturi super-mici?
Vinerea Neagra - Un fenomen legendar in SUA
Denumirea Black Friday, sarbatoare a shopping-ului american ce vine exact dupa Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) s-a referit la origini la faptul ca traficul devenea extrem de aglomerat in Philadelphia dupa Ziua Recunostintei. In anii 70' retailerii americani au inceput sa ofere reduceri semnificative in aceasta zi care de atunci marcheaza deschiderea sezonului de shopping pentru sarbatorile de iarna, o perioada fasta pentru comercianti.
In SUA, Vinerea Neagra este un fenomen si se fac vanzari totale de zeci de miliarde de dolari. In ultimii ani magazinele "fizice" au deschis tot mai devreme, la 6 dimineata, la 5 si chiar la 4 dimineata, iar anul acesta cativa retaileri mari vor incepe Vinerea neagra inca de joi fiindca vor da drumul la reduceri pe 22 noiembrie seara.
Vinerea Neagra pune in SUA o serie de probleme, incepand cu cele de securitate, fiindca au fost batai in magazine intre oamenii grabiti sa profite de reduceri, si terminand cu cele de productivitate a muncii, studiile aratand ca angajatii stau cateva ore din ziua de lucru cautand produse pe care sa le cumpere, fie direct in magazin, fie online.
Vinerea Neagra la romani, primul an in care se comunica masiv
In Romania nu s-a facut in niciun an atat de mult tam-tam pe tema Black Friday cum se face acum. Anul trecut cativa retaileri, mai ales eMag si Flanco, au venit cu reduceri, iar mai multe site-uri de retail au fost greu de accesat dupa ce foarte multa lume a aflat ca sunt promotii si a intrat sa vada ce se intampla.
Totusi, in 2011 nu a existat o strategie clara si doar cateva magazine online au fost pe faza, dar lucrurile stau cu totul altfel in 2012 cand s-a comunicat masiv pe tema aceasta in ultimele zile. Mai mult decat atat, Black Friday s-a extins in multe domenii din afara electro-IT-ului, exemple fiind biletele la concerte, imobiliarele, mobila, accesoriile de baie si multe altele.
Profitand de efectul magic pe care cuvinte precum discount, reducere, promotie il au asupra consumatorului, retailerii promit reduceri de peste 50% in Vinerea Neagra, zi in care multe companii se asteapta sa vanda si de zece ori mai mult decat intr-o zi normala. Mai mult, unele companii spun ca au investit in infrastructura IT pentru ca site-urile sa nu mai "pice", iar asteptarile sunt imense, fie ca e vorba de vizitatorii magazinelor fizice sau de online.
Cititorii scriau anul trecut, in comentarii postate la articole despre Vinerea Neagra, ca lucrurile nu stau chiar asa roz cum ar arata procentele generoase prezentate ca reduceri. Oamenii scriau ca la unele produse reducerile erau artificiale fiindca in ziua dinainte preturile fusesera crescute la ele, iar apoi in Vinerea Neagra ele au fost reduse, adaugandu-se si banner-ul cu reducere.
in plus, altii s-au plans ca produsul le-a sosit chiar si dupa doua saptamani sau chiar mai mult, insa e de asteptat ca lucrurile sa fie mai bine puse la punct anul acesta cand multe companii si-au facut strategii clare, stiind ca e o ocazie ideala sa vanda bine si sa scape de stocuri.
Cert e insa ca cine cauta si se documnteaza are mari sanse sa cumpere produsul dorit cu reducere mare, insa cu conditia sa fie pe internet cat mai devreme in noapte, fiindca pana la 8, 9 dimineata e de asteptat ca produsele cele mai interesante sa se fi vandut.
Iata pe scurt cateva dintre comunicatele pe care diverse companii le-au facut legat de Black Friday
eMag
Ne asteptam ca inca din primele ore sa avem un trafic de circa 700.000 de vizitatori pe site, iar pe intreaga zi sa primim pana la 2 milioane de vizite.,spune Radu Apostolescu, Vicepresedinte si Director de Dezvoltare.
Conform unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, inainte de cea de-a doua editie autohton a Black Friday (ziua celor mai mari reduceri), 4,1 milioane de romani auzisera de acest eveniment de shopping si asteptau sa vada care vor fi ofertele retailerilor in acest an. Dintre acestia, 59,3% si-au manifestat interesul de a cumpara.
Flanco
Compania a fost, alaturi de eMag, unul din retailerii foarte "pe faza" anul trecut la Black Friday. Evenimentul tine trei zile la Flanco, reducerile promise sunt intre 25 si 60%, iar estimarile de vanzari sunt de 45 milioane lei.
Altex
Compania estimeaza vanzari de cinci milioane euro pentru ziua de 23 noiembrie, promite reduceri de pana la 70% si se asteapta la o crestere de 10 ori a traficului din magazine si de 7 ori a celui online.
EuroGSM
Retailer-ul se asteapta la vanzari cu 50% mai mari fata de o zi normala si promite reduceri de pana la 50%.
Orange
Operatorul a anuntat campania black week (19-25 noiembrie) prin care, timp de sapte zile, vizitatorii paginii orange.ro isi pot cumpara din magazinul online telefoane, tablete si laptopuri cu reducere de pana la 90%, alaturi de un nou abonament sau cu prelungirea celui existent.
Maguay
Compania a anuntat Black Friday incepand cu ora zero a zilei de vineri. Are pe site un cronometru pana la acel moment si promite reduceri de pana la 50%
Koyos.ro
Magazinul online spune ca vine cu reduceri de pana la 80% si adauga ca discount-urile se aplica unor categorii noi de produse, precum electrocasnice mari si produse de baie.
Okazii.ro
Utilizatorii Okazii vor beneficia de reduceri de pret de pana la 70% pentru un numar de peste 100.000 de produse. Black Friday Okazii va avea loc pe 23 noiembrie 2012, intre orele 00:00 si 24:00. Cumparatorii vor putea achizitiona la pret redus produse electronice si electrocasnice, telefoane mobile si accesorii, carti, jucarii sau articole de imbracaminte si incaltaminte.
In campania Black Friday Okazii isi anunta prezenta si V46 Outlet, La Redoute, TinaR, TheBodyShop, Ivatherm, Toyz, Clevertoys, Quick Mobile si retailer-ul DOMO, care aduce pe Okazii peste 100 de produse electronice si electrocasnice, cu reduceri de pana la 50%.
Ferrari Store
Magazinul de pe Calea Victoriei reduce cu 50% preturile la toate produsele, "dupa succesul imens de anul trecut, atunci cand magazinul a fost luat cu asalt de zeci de persoane, inca de la 6 dimineata"
ESOP Consulting
Compania de imobiliare vine cu o oferta Black Friday pentru...birouri: Sloganul este: inchiriaza pe 23 noiembrie un sediu si stai 3 luni gratis sau ai parcarea gratuita" De promotie beneficiaza doar clientii care semneaza un agreement de tip H.O.T. (conditii comerciale principale de inchiriere) vineri, 23 noiembrie 2012 si un contract de inchiriere in cel mult 10 zile de la semnarea acestuia. In campanie sunt inscrise doua cladiri de birouri din Bucuresti.
Policolor
Vineri, 23 noiembrie, clientii Policolor Orgachim vor putea beneficia de reduceri de pana la 40% la produse din categoria vopselelor lavabile, tencuielilor, emailurilor si lacurilor, acestea fiind disponibile in reteaua de magazine proprii din Bucuresti si din tara. Programul magazinelor a fost prelungit cu aceasta ocazie pana la orele 22:00.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
PS: Sa nu uitam de 23 August sau Lasata Secului.
http://www.domo.ro/Computere/Laptop-uri/Notebook_-_Laptop/Sony_Vaio/Netbook_Sony_Vaio_VPC-SVE1111M1E_slash_W
Black Friday are legatura cu Thanksgiving day (ziua recunostintei).
Dragobetele are legatura cu Sf Valentine"s day.
Vinerea Mare are legatura cu Good Friday.
Ma rog, in reduceri noi nu am avut traditie...le importam de la americani.
Asta pentru ca nimeni nu sta sa verifice daca acele produse sunt chiar reduse sau e doar strategie de marketing.
Exemplul cel mai clar a fost anul trecut cu eMag. Produsele lor erau departe de a fi reduse, ba chiar pentru unele produse de care intamplator eram interesat, pretul era chiar mai mare decat cu cateva zile inainte.
P.S: nu contest faptul ca unele produse au pretul redus. Dar asta nu inseamna ca acel vanzator va iesi in pierdere (reducere Orange pana la 90% !! de ex). Va dati seama de fapt cam care este profitul unui vanzator fara aceste reduceri?
there is no free lunch.
am observat singur cum au crescut preturile cu 100 sau 200 de lei, la TV, ca vinerea asta sa il reduca.
e doar o mare teapa.
cineva ar trebui sa se sesizeze si sa faca verificari de preturi pe toata durata anului sau in apropriete de "vinerea neagra" si sa fie sanctionati pentru practice ilegale de marketing.
Acum ceva vreme mi-am luat o husa la telefon. Dimineata era 59 ron (-15% reducere ziceau ei) iar dupa amiaza pretul era 69 ron (tot -15% reducere). Am facut si screenshot, merita sa fac o sesizare dar mi-a fost lene.
Pe pricy.ro au un plugin.
Dupa ce il instalati, puteti vizualiza istoricul pretului unui produs si de asemenea puteti sa vedeti cat costa pe alte site-uri (in caz ca exista).
Nu au indexate chiar toate produsele inca, dar proiectul pare sa se dezvolte pe zi ce trece.
Sper sa va fie de folos.
www.pricy.ro
Asta cu - 90% sau -75% e apa de ploaie. Eventual e posibil la obiecte care sunt de mult uzate moral (cum ar fi anumite tipuri de telefoane mobile), dar nu la obiecte care inca se vand bine
Eu spuneam ca Orange (e un exemplu, se aplica oricarei firme) si multi altii nu vor iesi niciodata cu adevarat in pierdere, e ca la cazino, "casa" nu pierde decat din cand in cand, cat sa-si faca putina reclama si sa aiba mai multi clienti, un fel de "pomul laudat".
de fapt e vorba de o piata care are marje de profit intr-o singura cifra si variatiile reale ale preturilor sunt mult mai mici. nu vinzi tableta cu adaos 50% pentru ca se vor gasi destui sa vanda doar cu 15%.. si atunci tu te bati cu ei pe diferente de 3-5%... cu bugete de marketing mult mai mici, care se duc pe salariile alora de la marketing, oameni inventivi de altfel, care vor creste preturile in perioadele in care stiu ca oricum nu cumpara nimeni si le vor readuce la nivelul anterior in preajma sarbatorilor => reduceri pentru fraieri.
nu consumam, nu se produce, nu exista locuri de munca, ca e la noi, la chinezi sau la germani
cand cumperi un laptop, ai dat de mancare la chinezu care l-a facut, la chinezu care l-a transportat, la romanul care l-a primit, la romanul care l-a transportat pana la tine, si la romanii care s-au ocupat sa faca acea promotie care te-a convins pe tine sa cumperi acel laptop...
intr-adevar productia interna trebuie stimulata, de aceea eu prefer sa cumpar cat de mult produse facute in romania.. mi-am luat frigider si aragaz arctic, alte electronice ce sa mai iau ?? ca nu se mai face nimic in romania gratie conducatorilor nostri magnifici
Sunt de acord ca trebuie sa existe profit, asta e ideea comertului si capitalismului. Dar acest profit sa fie obtinut corect, etic. Asta este trendul in lumea civilizata, o companie trebuie sa fie in primul rand etica in privinta afacerilor si mai ales, a profitului, nu sa dea tzepe promovand reduceri care de fapt sunt doar revenire la pretul initial de vanzare.
O sa fie intr-adevar cateva produse care o sa fie pe bune si alea o sa treaca la ora 5 dimineata.
Dupa care o sa fie multe produse a caror pret a fost umflat cu vreo 1-2-3 saptamani si noua mega reducere o sa fie de fapt un pret apropiat de realitate.
Pe langa asta reducerile o sa fie pe la 10-30% nici pomeneala de 70% de exemplu la ceva produs care chiar are cautare.
O sa mai fie produse da reduse mai puternic, alea care mai sunt cateva pe stoc si vor sa scape de ele, dar nici asa nu prea le vrea nimeni.
Pe scurt o sa fie cativa (foarte putini) care o sa faca o afacere, restul o sa ia cate o teapa.
dati chiar acum cautare la ei pe site dupa '550d'
http://www.altex.ro/catalogsearch/result/?q=550d&cat=
La americani absolut orice e mai ieftin ca la noi in conditii normale, cand is reduceri chiar se merita.