Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna, scrie Agerpres. Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va avea 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie pe care o detine in Romania investitorul austriac.

Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a declarat ca motivele pentru care a ales sa vina in judetul Covasna au fost recomandarile bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la traditia prelucrarii lemnului in zona, existenta fortei de munca calificate, plasarea judetului in centrul tarii, precum si sprijinul promis din partea autoritatilor locale.

Acesta a mai spus ca viitoarea fabrica, ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuala de debitare de 800.000 de metri cubi. O buna parte din cherestea si din produsele prelucrate in Romania vor fi exportate, printre partenerii importanti ai companiei numarandu-se tarile asiatice, in special Japonia.

"Avem clienti din 60 de tari, dar cea mai importanta piata ramane Asia, in principal Japonia. In Japonia se construiesc 900.000 de case, anual, din care 600.000 sunt din lemn", a spus Gerald Schweighofer.

La Reci va fi construita si o uzina cogeneratoare de energie termica si electrica, ce va fi alimentata cu biomasa. Caldura rezultata va fi utilizata pentru uscarea cherestelei si producerea a 100.000 de tone de peleti pe an pentru piata europeana.

"Primul copac preconizam sa il taiem la jumatatea anului viitor", a spus Gerald Schweighofer, care a mentionat ca firma sa este preocupata de protejarea mediului inconjurator si va sprijini o campanie de reimpadurire pe anumite suprafete. Acesta a promis viitorilor angajati un 'salariu competitiv', precum si o serie de facilitati si bonificatii.

Holzindustrie Schweighofer mai detine patru fabrici in Romania, la Sebes, Siret, Radauti si Comanesti, cu circa 2.500 de angajati.