Compania Blue Air, detinuta de Nelu Iordache, a fost scoasa la vanzare, pana in prezent existand cinci sau sase investitori interesati, scrie Mediafax, citand surse apropiate operatorului aerian low-cost. UPDATE Blue Air confirma ca este in cautarea unui investitor si spune ca cei interesati pot depune oferte pana in 20 aprilie. Compania are din 10 aprilie un nou consiliu de administratie si spune ca o serie de companii mari s-au arata deja interesate.

UPDATE: Iata comunicatul Blue Air

"Va informam ca incepand cu data de 10.04.2013, compania BLUE AIR TRANSPORT AERIAN are un nou Consiliu de Administratie alcatuit din urmatorii membri: Ellen Phillips - specialist american in aviatie si in restructurarea companiilor de aviatie, cu peste 30 de ani de expertiza in domeniu (lucreaza in cadrul Blue Air din 2010), Adrian Ionascu - Director General Adj. Blue Air (parte a echipei de management a companiei din 2007), si Rudolf Vizental - reprezentant al Casei de Insolventa Transilvania. Noul Act Constitutiv a fost inregistrat deja la Camera de Comert si Industrie.

Pentru a ne consolida pozitia pe piata din Romania, cat si pe piata europeana, si pentru a putea imbunatati calitatea serviciilor de transport aerian oferite pasagerilor, noul Consiliu de Administratie considera oportuna gasirea unui investitor, mai ales ca exista deja oferte si scrisori de intentie depuse de investitori romani si straini de marca.

Pentru a organiza un proces transparent si competitiv de selectie, pana la data de 20 aprilie 2013, ii invitam pe toti cei interesati sa depuna oferte si scrisori de bonitate bancara,

Pana in prezent au fost primite 5 sau 6 oferte, de la investitori romani si straini, au aratat sursele, fara sa mentioneze pretul de pornire solicitat.

"Scopul vanzarii este gasirea unui investitor care sa consolideze si sa dezvolte compania", au precizat sursele citate de Mediafax.

Potrivit altor surse, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Romstrade, firma aflata in insolventa si care detine Blue Air, si-a propus un termen de cel mult doua luni pentru finalizarea tranzactiei.

"Nu am stabilit inca un pret pentru companie, pentru ca inca nu stim ce vom vinde. Noi intentionam sa vindem activitatea de zbor, low-cost-ul, insa Blue Air detine si participatii in alte companii, o concesiune la aeroportul din Bacau, plus o serie de imobiliare, cum ar fi o cladire de birouri din zona Buzesti", a declarat agentiei Mediafax, Rudolf Vizental, managing partner la CITR.

El a mai spus ca toate avioanele companiei sunt inca in contract de leasing.

Conform datelor remise la Ministerul Finantelor, compania aeriana a incheiat anul 2011 cu afaceri de 575,5 milioane lei si pierderi de 48,5 milioane lei. La finele lui 2011, datoriile companiei se ridicau la 393,8 milioane lei.

Flota companiei cuprinde in prezent noua aeronave Boeing, cu capacitati intre 126 si 168 de locuri.

Blue Air si constructorul Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad si aflat in prezent in detentie.

Tribunalul Giurgiu a aprobat in decembrie intrarea in insoventa a doua companii controlate de Iordache, Romstrade si firma specializata in servicii de taxi aerian Romstrade Logistic Expres.

Compania de transport aerian a anuntat la inceputul anului ca a anulat o comanda de 462,2 milioane dolari plasata in 2008 pentru cinci aeronave Boeing 737, programate pentru livrare in perioada 2015-2016, din cauza situatiei financiare a Romstrade.