"Din punctul meu de vedere, contractul cu Bechtel ar trebui reziliat. In 2005 - sper ca e vorba doar de prostie si nu de altceva - cei care erau atunci la putere, in loc sa rezilieze contractul au trecut la recalculari si astfel s-a ajuns acum sa nu se mai faca nimic", a declarat marti premierul Victor Ponta. Contractul cu Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania ar urma sa fie reziliat in urmatoarele zile, si nu luni, asa cum anuntase saptamana trecuta ministrul Dan Sova, dupa ce vor mai fi stabilite unele detalii, Corpul de Control al premierului urmand in acelasi timp sa verifice derularea contractului de la data incheierii si pana in prezent, scria in urma cu o zi Mediafax.

Potrivit televiziunilor de stiri, autoritatile au o problema in negocierile de reziliere, mai exact in stabilirea depagubirilor pe care statul ar urma sa le dea catre Bechtel. Dan Sova si premierul Ponta au declarat ca aceste despagubiri ar fi de ordinul milioanelor de euro, desi alte surse au vorbit de-a lungul timpului despre un contract-beton a carui reziliere ar atrage despagubiri in valoare de sute de milioane de euro.

Contractul cu Bechtel pentru constructia autostrazii Transilvania a fost semnat in urma cu 10 ani. Statul a platit 1,4 miliarde de euro catre Bechtel, iar americanii au terminat complet doar 52 de kilometri de autostrada si pe jumatate alti 64 de kilometri.

Corpul de control al primului ministru va verifica clauzele acestui contract si de ce el nu poate fi reziliat, anunta luni Digi24, precizand ca partea americana nu este de acord cu cuantumul despagubirilor.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta spunea ca este vorba despre cateva milioane de euro, dar nu a avansat o cifra exact. Anterior, se avansase cifra de un miliard de euro sau de 500 de milioane de euro, sume infirmate insa, pe parcurs, de premier si de ministrul Dan Sova.

Dan Sova, ministrul delegat pentru proiectele din infrastructura, a declarat de la inceptul anului ca isi doreste rezilierea contractului cu Bechtel, insa datele anuntate pentru reziliere au fost mereu depasite, iar incetarea contractului a fost mereu amanata.

Ultima data, Dan Sova anuntat joi, 23 mai, ca incepand de luni, 27 mai, contractul cu Bechtel va fi reziliat, insa se pare ca si aceasta reziliere va fi amanata.