Guvernul sterge datoriile CFR Marfa la o luna dupa ce a pornit privatizarea companiei
Guvernul precizeaza ca aceasta operatiune urmareste "o echilibrare economico-financiara" a CFR Marfa in vederea cresterii atractivitatii la privatizare, iar caracterul de urgenta al ordonantei este generat de necesitatea de a indeplini obiectivele asumate prin intelegerile cu Fondul Monetar International.
In baza ordonantei, CFR Marfa va prelua datoria in cuantum de 127,4 milioane lei pe care CFR SA o are de achitat catre ANAF. Ca urmare a preluarii datoriei, ANAF va descarca CFR SA de aceasta plata, iar datoria CFR Marfa fata de CFR SA va fi astfel stinsa partial.
In acelasi timp, insa, toate datoriile principale si penalitatile acumulate de CFR Marfa vor fi la randul lor stinse, prin conversie in actiuni.
In strategia de privatizare a CFR Marfa, Guvernul a luat de altfel in considerare vanzarea inclusiv a pachetului de actiuni care va fi detinut de stat in urma "conversiei creantelor statului in actiuni".
Sursele guvernamentale au declarat, in luna aprilie, agentiei Mediafax ca CFR Marfa va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei parti din sumele pe care operatorul feroviar de marfa le are la compania de infrastructura, iar creantele bugetare vor fi convertite in actiuni, astfel ca veniturile din privatizarea transportatorului feroviar de marfa vor intra la buget.
Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfa, aprobata de Guvern in luna februarie, CFR Marfa inregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.
Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.
Privatizarea CFR Marfa va continua doar cu Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz, in conditiile in care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu continea oferta preliminara si neangajanta.
Procedura presupune vanzarea a 51% din actiunile companiei. Licitatia pentru privatizarea companiei porneste de la 180 milioane de euro, iar castigatorul va fi stabilit in data de 20 iunie.
Privatizarea CFR Marfa reprezinta o preconditie solicitata de expertii Fondului Monetar International pentru ca ultima evaluare a acordului inceput in 2011 sa intre in Consiliul Director al institutiei internationale.
UPDATE Ministrul Relu Fenechiu: Tin cu dintii la valoarea CFR Marfa
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat miercuri, la Realitatea TV, ca niciunul dintre investitori nu va intra in posesia CFR Marfa decat dupa ce va plati in conturile statului roman suma minima de 180 de milioane de euro.
"Atunci cand am inceput aceasta privatizare, am spus ca eu voi tine cu dintii la pretul de 180 de milioane de euro minim, pentru cele 51% din actiuni. Nu abdic de la aceasta idee. Nu va intra niciunul dintre investitori in posesia CFR Marfa decat dupa ce va plati in conturile statului roman aceasta suma minima. (...) Am rugamintea de a fi de acord ca anumite discutii, care se poarta acum cu competitorii, sunt discutii secrete pana in momentul in care se va stabili un invingator. Vreau sa va rog sa admiteti ca este o procedura in desfasurare. In aceasta perioada se desfasoara negocierea cu participantii ramasi in aceasta cursa, si multe lucruri despre aceasta negociere, in afara de faptul ca eu nu stiu, nu pot fi spuse, pana in momentul in care aceasta negociere se finalizeaza", a declarat Relu Fenechiu, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat ca in strategia de privatizare a anuntat ca CFR Marfa va fi vanduta fara datorii.
'In strategia de privatizare am anuntat ca CFR Marfa va fi vanduta fara datorii, ca vor fi sterse datoriile catre statul roman. Toti competitorii care au participat, sau care au dorit sa participe la aceasta privatizare, au pornit de la aceasta realitate. Nu am putut sa facem pana acum aceasta procedura, pentru ca daca am fi sters datoriile acum cinci luni, cand ne-am apucat de privatizare, pana acum mai erau datorii, si noi trebuie sa avem datoriile zero sau aproape de zero in momentul privatizarii", a adaugat ministrul Transporturilor.
Intrebat daca CFR Marfa a inregistrat in primele patru luni ale acestui an pierderi de 20 milioane de euro, Fenechiu a mentionat ca "nu am facut o socoteala ca sunt 20 de milioane de euro".
"Pot sa va spun ca anul trecut a avut 450 milioane de lei pierdere. Daca in primele sase luni sunt doar 20 de milioane de euro, inseamna ca este un mare pas. Daca CFR Marfa nu ar fi fost privatizata, si eu as mai fi reusit sa o gestionez impreuna cu managementul privat actual, la anul am fi fost pe profit cu aceasta companie", a subliniat ministrul.
Potrivit acestuia, pretul pentru CFR Marfa a fost stabilit in baza unor calcule si analize facute de specialisti.
"Am auzit voci publice care spuneau ca pretul CFR este teribil de mic. In aceste conditii, ar fi trebuit sa fie coada la cumpararea CFR Marfa si sa avem 100 de companii care sa se bata sa ajungem la cele doua miliarde de euro de care vorbea doamna Anca Boagiu (n.red. - fostul ministru al Transporturilor). Sa stiti ca nu Fenechiu poate sa stabileasca un pret al unei companii. Acest pret este stabilit in baza unor calcule si analize laborioase facute de oameni care se pricep, iar la acest pret care s-a stabilit au putut sa se prezinte trei companii, din care au ramas doua. Eu va pot garanta ca toate marile companii de transport feroviar de marfa din Europa au stiut de aceasta privatizare. M-am intalnit personal cu toti ministrii transporturilor din statele membre ale UE, iar la Consiliul de Ministri am avut ocazia sa anunt public ca Romania privatizeaza CFR Marfa. Le-am dat si materiale in acest sens, iar reprezentantii nostri la Bruxelles au comunicat pe toate canalele. Am primit peste 14 cereri de interes pentru aceasta privatizare, dar la licitatie nu s-au prezentat decat trei participanti. Eu consider ca ar trebui sa vedem si sa asteptam finalitatea acestui proces", a mai adaugat ministrul Transporturilor.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
1.Ce se intampla cu managerii care au dus CFR Marfa in situatia asta falimentara? Vor fi anchetati?
2.Ce se intampla cu ministrii transporturilor care au girat conducerile la CFR Marfa? Vor fi anchetati?
3.Ce se intampla cu firmele care au capusat CFR Marfa? Vor fi anchetate, iar politicenii care au fost in spatele lor vor raspunde pentru asta?
Sigur raspunsurile sunt NU.
In schimb va maimutariti in parlament si prin comisii si mai ales la TV ca dati mai bine acolo. Aveti grija, domnilor, ca se strange latul si mai devreme sau mai tarziu, toti veti plati.
Frumoasa escrocheria de privatizare a CFR Marfa. Statul, prin cele 49% actiuni pe care le va detine, preia toata datoria CFR Marfa (care este convertita in actiuni) in timp ce privatul cu cele 51% actiuni majoritare si putere de decizie absoluta ia, cu 180 mil. Euro, 900 locomotive si 39000 vagoane cu valoare doar ca fier vechi de peste 200 mil. Euro. Intregul patrimoniu valorificabil eficient al CFR Marfa (nu doar ca fier vechi) este evaluat la peste 2 miliarde Euro.
Inca o chestiune scandaloasa, viitorul particular care va prelua CFR Marfa cu 180 mil. Euro trebuie sa demonstreze o cifra de afaceri (nici macar profit!) de doar 20 mil. Euro pe an.
Cei 180 mil. nu trebuie dati intr-o transe toti ci esalonat pe ani de zile, asta este alta smecherie.
daca era un govern cinstit, trebuia s'o faca inainte de lansarea licitatiei.
ar fi avut mai multi ofertanti, pe ales.
se pare ca cfr se va numi gfr.
se schimba o litera.
si, ca si rompetrolul, va ajunge la rusi.
si se va da de lucru la oameni, va trebui montata a treia sina. :))
2. turcii nu au iesit in strada de capul lor. Nicaieri lumea nu iese masiv in strada aiurea. Exista intotdeauna, in cazurile fericite si democratice, centre de "influenta" civica. In cazurile nefericite exista altfel de "centre".
Noi nu avem un copac pe care sa croncanim. Asa ca planam pe forumuri aiurea, perfect de acord. Dar nu te astepta sa iesim in strada in mod individual, ca nimeni nu face asta. Daca nu ma crezi, vino cu mine in Piata Victoriei cu tricouri imprimate gen: "jos iliescu" sau "jos basescu". Sau "reduceti tva-ul la paine". Facem pariu ca ramanem singuri? Asta nu inseamna ca oamenii nu vor sa pice basescu sau ponta sau antonescu sau sa se reduca tva-ul la paine. Inseamna ca fara televiziuni, fara facebook, fara lideri de opinie, oamenii stau in casa, indiferent de natie.
pana nu au loc niste executii publice, in romania nu se schimba nimic
E acum aia, in primul rand ar trebui sa plateasca datoriile astea.
Necolaiciuc, mitrea... au papat o groaza de bani si acum... huzuresc pe banii prostilor care s/au multumit cu un mic sau mai rau, cu... gura cascata pa latrine!
Pofta mare!
borfasul fenechiu trebuia sa fie la puscarie de mult timp.
culmea e ca singurii care au ramas in licitatie ia banii de la eximbank, care va deveni in curand un alt bancorex, adica prostul de roman va plati pentru privatizarea borfasului fenechiu.
MARE HOTIE!!! Carol intai ar putea sa se rasuceasca in mormant! Pentru CFR au suferit romanii de pe la 1870! Si atunci a fost un mare scandal... au furat niste strainezi o mare suma de bani in loc sa termine calea ferata, dar acum, e cea mai mare hotie!
este si mai sarac, e in peroada de adunatura a averii.
pe langa ucenicia si studiile in dreptul (lor), dottore si bonbonicu mai au ceva in comun: amandoi au stiut sa'si aleaga socrii. :)
Cineva pierde banii astia, pentru ca Guvernul Romaniei nu produce NIMIC, asa ca nu de la el vin.
O sa se obisnuiasac si el ca termenul de "contopirea pedepselor!