Grupul informatic american Apple a anuntat marti un al doilea recul consecutiv al profitului net, dar rezultatele sunt mai bune decat estimarile analistilor, gratie vanzarilor bune inregistrate de iPhone, scrie AFP.

In al treilea trimestru al exercitiului financiar (aprilie-iunie), grupul a inregistrat un profit net de 6,9 miliarde dolari, in scadere cu 22% in cifre anualizate. Profitul scazuse in trimestrul precedent pentru prima oara in zece ani, cu 18%.

Profitul pe actiune, care constituie referinta pentru piata, a depasit totusi cu 16 centi previziunea medie a analistilor, pana la 7,47 dolari.

Cifra de afaceri a crescut si ea mai mult decat estimarile, cu 0,9%, la 35,3 miliarde de dolari, in conditiile in care analistii previzionau 35,1 miliarde.

Apple a inregistrat vanzaril foarte solide la smartphones: iPhone-ul s-a vandut in 31,2 milioane de exemplare in acest trimestru, un pic mai putin decat in precedentul (37,4 milioane) dar mai bine decat cu un an in urma (26 milioane).

Vestile bune au fost salutate pe Bursa din New York: in schimburile electronice care au urmat inchiderii sedintei oficiale, actiunea Apple castiga 4,84%, pana la 439,26 dolari, in jurul orei 20,55 GMT.

Vanzarile de tablete s-au comportat mai slab fata de cele ale iPhone: ele au atins doar 14,6 milioane de exemplare, fata de 19,5 milioane in trimestrul II si 17 milioane cu un an in urma.