Consiliul Concurentei nu a analizat inca HG privind privatizarea CFR Marfa, care indica luna octombrie pentru finalizarea procedurii, dar estimeaza ca va dura o luna de la notificare pentru a se stabili daca decizia va fi luata local sau la nivelul Comisiei Europene, termenul legal de aprobare fiind de sase luni.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru Mediafax ca nu va putea analiza hotararea de Guvern pana luni si a reiterat ca termenul legal pentru emiterea unei decizii privind concentrarea economica este de sase luni.

Acest termen curge de la momentul notificarii din partea Grup Feroviar Roman (GFR), care va fi trimisa dupa semnarea contractului, a spus el. Notificarea intra exclusiv in sarcina cumparatorului si include o serie de documente privind activitatea celor doua companii, dar si despre piata pe care activeaza. Decizia din partea autoritatii de concurenta poate fi pozitiva, pozitiva cu conditii sau negativa.

"Cam o luna ne va lua dupa notificare sa stabilim cu CE cine are juridisdictie", a spus presedintele Consiliului Concurentei. Chiritoiu declara la 23 iulie pentru Mediafax ca decizia privind concentrarea economica va fi luata de institutie sau de o structura a CE.

"Am discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, care asteapta sa vada notificarea. Dupa dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzactie de competenta CE, insa dupa ce vom primi notificarea vom discuta daca preiau ei cazul sau ni-l lasa noua", spunea Chiritoiu la vremea respectiva.

Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre GFR, detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie. "Daca finalizarea nu a avut loc, independent de orice culpa a cumparatorului, intr-o perioada de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, contractul se desfiinteaza de plin drept", se precizeaza in HG.

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei (202 milioane de euro).