Grup Feroviar Roman, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a notificat nici pana astazi Consiliul Concurentei cu privire la preluarea companiei de stat CFR Marfa. Timpul trece si se apropie termenul limita prevazut pentru finalizarea tranzactiei, iar Gruia Stoica nu pare sa se grabeasca sa obtina aviz din partea Consiliului Concurentei. Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prevede un termen de finalizare a tranzactiei de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Acest termen expira peste 3 saptamani, pe 15 octombrie. Pana atunci, Gruia Stoica trebuie sa plateasca 202 milioane de euro. Trebuie precizat ca procesul de avizare a privatizarii CFR Marfa poate dura pana la 5 luni.

Gruia Stoica mai este obligat prin aceeasi Hotarare de Guvern ca finalizarea tranzactiei va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termnen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni. Contractul a fost semnat pe 2 septembrie. Astfel, Gruia Stoica mai are la dispozitie doar o saptamana pentru semnarea acestui contract escrow. In plus, in termen de doua zile de la incheierea contractului escrow, trebuie sa plateasca suma de 90.498.000 lei reprezentand 10% din pretul de cumparare.

Insa, in ciuda acestor termene care se apropie, Gruia Stoica nu a notificat Consiliul Concurentei pentru a obtine un aviz, proces care poate dura si cinci luni. Gruia Stoica a promis ca va trimite notificarea in termen de 10 zile din momentul semnarii contractului, ceea ce nu s-a intamplat.

In toata aceasta perioada au aparut informatii in presa potrivit carora Gruia Stoica ar face presiuni asupra bancilor pentru obtinerea celor 202 milioane de euro pe care trebuie sa le plateasca pentru CFR Marfa. Gruia Stoica neaga aceste informatii. "Grupul de companii Grampet¬GFR dezavueaza si respinge categoric orice afirmatii potrivit carora ar face presiuni de orice fel asupra bancilor sau institutiilor financiare in legatura cu finantarea pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CFR Marfa. Cu atat mai falsa este acuzatia ca managementul companiei efectueaza presiuni de orice fel, cu cat grupul Grampet-GFR a contractat serviciile unor consultanti financiari pentru securizarea finantarii, asa cum procedeaza orice mare companie care este implicata intr-o achizitie de asemenea anvergura", sustine GFR.

"Consultantii nostri financiari sunt companii de renume pe piata economica si financiara internationala, cu o reputatie solida in mediul de afaceri, dincolo de orice repros. Consideram ca in contextul desfasurarii unei privatizari strategice de o importanta deosebita asupra mersului economiei romanesti si asupra mediului social, fiind vorba de peste 11.000 de locuri de munca, este inacceptabila vehicularea de acuzatii nefondate si speculatii fara sens de catre o institutie media care doreste sa fie responsabila", mai arata GFR.

Reamintim ca GFR a fost declarat pe 20 iunie castigatorul licitatiei in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa, pentru care a oferit suma de 202 milioane euro si s-a angajat sa investeasca alte 900 milioane lei. Semnarea contractului a fost taraganata din cauza publicarii cu intarziere a Hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa. Victor Ponta, ministru interimar al transporturilor pana de curand, nu a dorit sa-si asume semnarea contractului pana cand nu se pronunta CSAT asupra Hotararii de Guvern. CSAT nu a emis, in urma sedintei din 2 august, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, deoarece strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie. Reamintim ca presedintele si premierul au avut o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

  • Gruia Stoica a declarat in ziua semnarii contractului ca asteapta avizul Consiliului Concurentei pentru a plati o parte din banii pentru CFR Marfa, potrivit DIGI 24." Finalizarea se va face dupa aprobarea Consiliului Concurentei, motiv pentru care atunci vom face o conferinta. Banii ii vom plati dupa ce vom primi avizul de la Consiliul Concurentei. Avem termen 10 zile sa trimitem notificare. Nu s-a facut nicio modificare in contract", a spus Gruia Stoica. Intrebat despre declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca Gruia Stoica ar fi cautat bani in Rusia pentru CFR Marfa, omul de afaceri a raspuns: Au alta culoare banii din Rusia sau din China? Problema este ca trebuie sa platesc".

Abia pe 14 august a fost publicata Hotararea de guvern privind privatizarea CFR Marfa in Monitorul Oficial si prevedere elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare intre stat si SC Grup Feroviar Roman.

Printre conditiile stipulate in contract este prevazut ca vanzatorul, cumparatorul si un agent escrow sa incheie, in termen de 30 de zile de la semnarea contractului, un contract escrow care va avea ca principal obiect plata de catre cumparator a sumei de 90.498.000 lei reprezentand 10% din pretul de cumparare, in termen de doua zile lucratoare de la incheierea contractului escrow.