Noul presedinte al Consiliului de Administratie al concernului Siemens, Joe Kaeser, se pregateste de un plan de restructurare masiv, potrivit presei germane. Sunt amenintate 15.000 de locuri de munca, dintre care 5.000 in Germania. Cu jumatate dintre angajatii afectati de reducerea de personal s-ar fi convenit deja plati compensatorii, a precizat purtatorul de cuvant al concernului. "Restructurarea unui domeniu de activitate nu inseamna neaparat pierderea locului de munca", a adaugat acesta pentru Welt.de.

Speculatii referitoare la presupuse concedieri masive la Siemens exista de mai mult timp. Cifrele actuale au fost facute publice dupa ce sefa de personal, Brigitte Ederer, a comunicat ca paraseste firma. Motivul plecarii acesteia ar fi fost relatia incordata cu sefii de sindicat.

La investirea sa ca presedinte al consiliului de administratie, Joe Kaeser a decalarat ca in primul rand vrea sa recastige increderea angajatilor. „Om si marja“ s-a numit sloganul sau. „Marja e importanta, caci fara profit nu putem investi. Profitul il realizam cu oameni, de aceea ambele [n.r. componente] sunt importante“, a spus el.

Insa tocmai profitul scontat se face asteptat la Siemens. Fostul sef al concernului listat la bursa, Peter Löscher, avea ca tinta 4,5-5 miliarde de euro, in 2013. Insa deja in luna mai el a trebuit sa corecteze ambitioasa tinta de profit in jos. Iar aceasta corectie nu avea loc pentru prima data, ci pentru a cincea oara, in cei sase ani ai sai de sefie. Justificarea a fost legata mereu de „conditiile constant greoaie ale pietii“.

In 2008, Löscher anuntase reduceri de personal care vizau 18.000 de angajati din intreaga lume. In noiembrie anul trecut, cifra era cosmetizata prin comunicarea doar a necesitatilor de economii in bani. 6,3 miliarde de euro trebuiau economisiti, iar Löscher se interesa prin firma „cum ar putea fi realizat telul“. Noul program a fost numit „ Siemens 2014“.

Cu toate asigurarile cu manusi de catifea ale conducerii, numarul angajatilor vizati de masuri nu e clar. Analistii de la J.P. Morgan evalueaza la 10.000, concedierile din anul viitor. Totodata, ei socotesc ca cifra de afaceri pe cap de angajat si cresterea productivitatii aferenta ar necesita o reducere de personal la Siemens cu 30.000 de angajati, potrivit unei televiziuni germane de stiri.