Proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, sustine ca va plati diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfa chiar si fara avizul Consiliului Concurentei, daca vanzatorul, respectiv Ministerul Transporturilor, si-a indeplinit toate obligatiile, relateaza Mediafax.

Foto:

"Suntem pregatiti sa facem aceasta plata, in conditiile in care vanzatorul si-a indeplinit restul clauzelor contractuale. (...) Nu mai vreau sa stau cinci luni pana da avizul Consiliul Concurentei. Eu spun asa: Sunt pregatit sa platesc aceasta suma de bani inainte de a primi avizul Concurentei, care poate sa fie pozitiv sau negativ, imi asum aceasta responsabilitate, si mai mult decat atat, imi asum acest risc de a ma costa mai mult cele sase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau sa stiu daca vanzatorul si-a indeplinit restul clauzelor din contract", a declarat Stoica.

Intrebat la ce clauze se refera, el a indicat prevederile Hotararii de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa.

Potrivit actului normativ, termenul pentru finalizarea privatizarii expira duminica, nefiind prelungit de catre Guvern. In lipsa altei decizii pe aceasta tema, GFR ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru cele 51% din actiunile CFR Marfa scoase la vanzare.

Stoica a afirmat ca in contractul de privatizare, semnat la inceputul lunii septembrie, nu apare termenul 13 octombrie.

"In contract apare termen de plata dupa avizul Consiliului Concurentei", a spus el.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, duminica, ca o analiza obisnuita dureaza maxim 45 de zile daca notificarea este completa, iar in cazul unei analize mai complicate, termenul legal al institutiei pe care o conduce este de maxim 5 luni.

In luna iunie, GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Ponta ii raspunde lui Stoica: Cred ca Guvernul a indeplinit obligatiile, daca da asa banii, e excelent!

Premierul Ponta crede ca Guvernul si-a indeplinit toate obligatiile din contractul pentru privatizarea CFR Marfa si declara ca, desi nu cunoaste toate detaliile, nu stie ceva ce ar mai trebui sa faca Executivul, adaugand ca este "excelent" daca Gruia Stoica accepta sa dea banii in aceste conditii.

Premierul a sustinut declaratia dupa ce proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, a transmis ca va plati diferenta de 170 milioane euro pentru preluarea CFR Marfa chiar si fara avizul Consiliului Concurentei, daca vanzatorul, respectiv Ministerul Transporturilor, si-a indeplinit toate obligatiile.

"Excelent, atunci e excelent. Cred ca da (legat de indeplinirea de catre Guvern a tuturor obligatiilor din contract - n.r.), nu cunosc toate detaliile, dar nu stiu ceva ce ar mai trebui sa faca Guvernul si nu a facut", a spus Ponta, la solicitarea presei de a comenta ultima declaratie a proprietarului GFR.

Ponta a precizat ca Executivul si-a indeplinit inclusiv angajamentul de transformare a datoriilor CFR Marfa in actiuni.

"Singurul lucru care nu se poate intampla, pentru ca nu depinde de Guvern, este avizul Consiliului Concurentei, care lucreaza dupa propriile sale regulamente si in baza regulamentelor europene, nu e al Guvernului. Se supune propriilor sale proceduri, europene insa, si, intr-adevar, noi nu avem inca un aviz ca putem sau nu sa dam CFR Marfa catre castigator", a adaugat Ponta.